Sepiaweekend 2018 en een zeer gave primeur met de RIB!

Dit jaar was het Sepiaweekend van vrijdag 25 t/m zondag 27 mei. David en ik zouden echter donderdag al vertrekken maar door omstandigheden kon hij helaas niet mee.
Aangezien man en kind rekenden op mijn vertrek, kon ik ze daarin niet teleurstellen en met hulp van Leendert en Lydia van de Witte Boulevard had ik donderdagmiddag toch een duikbuddy. De 15 jarige - net gebrevetteerde Openwater duikster – Maren uit Duitsland. Kersvers met 16 duiken afgeleverd door duikschool van de Witte Boulevard. Dus op naar de Kerkweg, waar we een mooie duik naar de Reefballs maakten en op de terugreis onderstaande prachtige rood/oranje Zeedahlia bewonderden. Ook was het leuk om Maren al het kleine spul zoals groene wierslakjes en garnaaltjes te laten zien, die ze (begrijpelijk) tijdens de cursus nog niet gespot had. Kortom we hebben samen genoten.

Zeedahlia, Grevelingen, Kerkweg, diepte 5.5 meter

 

Donderdagavond op de Witte Boulevard in een mooie chalet de regen en het onweer getrotseerd, maar gelukkig boven water droge voeten gehouden.
Vrijdagochtend opnieuw een duikje met Maren gepland samen met haar eerdere Duitse buddy Frank. Beiden waren nog nooit bij Dreischor geweest en dat is toch wel een van mijn lievelingsplekken in de Grevelingen, dus op naar Dreischor. Het gemaal lag er redelijk goed bij, maar met zijn 3en waarbij mijn buddy’s niet ingesteld/alert zijn op fotografie werd het toch wel een stofbende. Mijn foto’s vielen dan ook wel wat tegen, maar wederom een mooie duik gemaakt.

Duitse buddy Hans bij Dreischor gemaal

De RIB
Zaterdagmiddag hadden we een duik met de RIB afgesproken. Een voorproefje op ons Hydrofiel Zeelandweekend over 2 weken. Wat een luxe! Rustig je spullen bij de boot neerleggen, duikpak aan en gaan met die banaan! We hebben gedoken bij Preekhil, een duikstek waar je anders enden voor moet sjouwen en het ook nog eens druk kan zijn. Nu waren we de enige duikers en gingen relaxed te water door ons eenvoudig achterover te laten vallen EN met een trapje EN zonder zware bepakking er weer uit. Lood, vest, vinnen, etc. konden we afgegeven en trok Leendert via het zeil de boot in. Heerlijk relaxed. Verheug me al op de RIB-duiken tijdens het Zeeland Weekend over 2 weken!!!

Preekhil, RIB-duik, buddy Maren met zeeanjelieren
Preekhil, Tally en Maren
Preekhil, RIB - trapje en zeil voor stabjack

 

 

 

 

 

 

 

\

 

Oosterschelde, Zeelandbrug. Sepia’s???
Na de duik met de RIB moesten Janwillem en ik ons haasten om de accu’s te wisselen, snel patatje achteroverslaan en op naar de Zeelandbrug voor een laagwater kentering duik. Maurice en Julia stonden ons al op te wachten. Het water lag er rustig bij, zicht leek aardig goed, nu de sepia’s nog. Tja, dat laatste was toch wat lastiger. Maurice en Julia zijn wel een sepia tegengekomen, echter niet bij de ‘tentjes’ waar ze in mei hun eieren afzetten. Janwillem en ik hebben helaas geen sepia gezien. Ook vorig jaar is me dit niet gelukt. Maar goed, verder wel een schitterende duik. Heel veel Penneschaft met kleine vlokreeftjes erin. Moet eerlijk zeggen dat ik de vlokreeftjes voor stof aan heb gezien. Ja, ja, nieuwe duikbril met sterkere glazen is in bestelling….
Vervolgens moe maar voldaan richting ons chaletje en na een heerlijk wijntje lekker slapen.

Penneschaft Tubularia indivisa met klein vlokreeftje Stenothoe Marina
Penneschaft Tubularia indivisa met klein vlokreeftje Stenothoe Marina
Kleine Vlokslak, etende naast de eerste pijler van de Zeelandbrug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag, alweer de laatste dag
Zondag op tijd ingepakt, afgemeld op de Witte Boulevard en op naar Zoetersbout. Aangezien alle Duitsers en Belgen dit ook hadden besloten, zijn wij - samen met Maurice en Alice - iets verder op naar Goudzwaard vertrokken. Tot 5 meter zou het redelijk mooi zijn volgens twee Belgen, dus klaarmaken voor de duik. Vanwege onweer echter nog een uurtje gewacht alvorens we te water gingen. Janwillem en ik doken weer samen en zijn tot een meter of drie gekomen. Prachtige Kleine (?) Vlokslakken, alleen wilden ze niet zo met hun gezicht richting mijn camera, dus heel veel bijzonders is het niet geworden. Ik heb hier ooit een nachtduik met Harry gemaakt, wat ik destijds als een veel bijzondere duik in herinnering heb, maar vandaag viel het onderwaterleven en zicht toch wat tegen. Maar goed, weer lekker zweven onder water, altijd fijn. Ten slotte nog een ‘zoet’ water spoelduik in het Haarlemmerbos vlakbij Amsterdam gemaakt. Erg helder (waarschijnlijk t.g.v. de vele mosselen) en een mooi wat heuvelachtig landschap op meter of 7, maar op deze diepte weinig vis gezien. Terug op een 0-2 meter een paar prachtige karpers, een mooie redelijk grote snoek rustig tussen Janwillem en mij doorzwemmend, een grote baars en wat klein spul gezien. Al met al een mooie afsluitende duik van dit heerlijk weekend. De accu van mijn camera trok het niet om deze 2e duik wakker te blijven, dus voor de bewijzen van dit moois en groots moeten jullie bij Janwillem zijn. Die heeft een paar prachtige foto’s gemaakt. Nog 2 weekjes en we mogen weer naar Zeeland. Lekker duiken en zaterdag relaxed met de RIB, geen lange stukken sjouwen naar de duikstek, geen dijken over…. Hmmm heerlijk.

Tally met thermolice
Carcharodon carcharias (wanna bee)