Duiken in de Beertsterplas

Het is alweer 5 jaar geleden dat ik in de Beertsterplas voor het laatst heb gedoken. Destijds heb ik daar mooie duiken gemaakt. De plas zat vol Amerikaanse kreeft, veel jonge snoek, baarsjes en voorntjes. Het zicht op enige diepte liet soms te wensen over. Maar over het geheel genomen heb ik daar prachtige duiken gemaakt en dat kwam niet alleen doordat David toen veelal mijn duikbuddy was. Dus nieuwsgierig te zijn geworden door de positive berichten van David en Gesiena ben ik vandaag samen met Liesbeth en Lennart ook naar de Beertsterplas getogen. Aangekomen bij de waterkant werd ik enthousiast door het zo op het oog heldere water. In mijn herinnering is de bodem nogal glooiend waardoor je snel je oriëntatie kan verliezen. Snel de duikpakken aangetrokken en de diepte in. We zijn begonnen aan de noordoever en hebben koers gezet naar het zuiden. Al snel zaten we op 13 m diepte in troebel water van 6 ºC  op een ogenschijnlijk levenloze zandvlakte die eindeloos door leek te gaan. Na zeker een kwartier zo te hebben gedoken zijn we omgedraaid en teruggegaan naar de rietkraag langs de noordoever in de hoop daar meer leven te kunnen ontdekken. Dit viel echter tegen. Ook langs en in de rietkraag heb ik, op een enkele zwanenmossel na, nauwelijks leven gezien. Vooral veel draadalgen. Geen staafwants te bekennen. Wel veel ontluikend hoornblad. De koffie en gebak in "In de Oude Stallen" heeft gemaakt dat we niet helemaal voor niks naar de Beertsterplas zijn afgereisd.

Een bericht

  1. Nu twee keer gedoken in de Beertsterplas. Zondag aan de noordzijde bij het strandje. Enorm veel watervlooien en kikkervisjes. Verder nog een karper. Daarnaast enorm veel kokerjuffers.

    Afgelopen woensdag gedoken aan de zuidzijde. Veel meer leven daar. Een grote snoek, een grote baars en een forse paling. Daarnaast opnieuw veel kokerjuffers, zwanenmosselen en watervlooien en -mijten. Het zicht was woensdag iets minder goed dan de zondag daarvoor.

Geen commentaar mogelijk.