Over Hydrofiel

Hydrofiel is een duikvereniging in Groningen. Het motto van Hydrofiel is: ‘Niets moet, alles mag.’ Hydrofiel heeft ruim 60 leden. Hoewel Hydrofiel geen vaste duikmethode ondersteunt, hebben veel leden een PADI-achtergrond. Daarnaast zijn ook de organisaties NOB en GUE vertegenwoordigd onder de leden. Gebrevetteerde duikers van alle organisaties en van elk niveau zijn welkom! Heb je nog geen duikbrevet? Voor duikopleidingen werken we samen met DuikenIN, die onder andere PADI-duikcursussen aanbieden.

Hydrofiel heeft als doelstelling om duikend Noord-Nederland te voorzien van omstandigheden die het duiken makkelijk maken en stimuleren. Hiervoor organiseert Hydrofiel onder meer buitenduiken, zwembadtrainingen en andere activiteiten die gerelateerd zijn aan het duiken.

We duiken voor ons plezier. Zowel voor beginners als voor ervaren duikers organiseren we activiteiten. Duikers binnen de vereniging hebben uiteenlopende interesses: van onderwaterfotografie/-film tot aan wrakduiken en van vakantieduikers tot technische duikers.

Het zijn de leden die Hydrofiel maken: een twintigtal actieve leden zorgt voor de organisatie van activiteiten, trainingen, buitenduiken en de invulling van het (digitale) clubblad de Hydrofolio. Maar als lid kun je ook zelf bijdragen aan de invulling van deze activiteiten. Je kunt ook zelf ideeën aandragen of met suggesties komen. Dit stellen we altijd zeer op prijs!

Al sinds 2007 heeft Hydrofiel het recht om te mogen duiken in de Piccardthofplas. Hierbij is het duiken niet alleen voor vermaak. We inventariseren tevens het onderwaterleven. Binnen de vereniging is veel kennis over en aandacht voor het onderwaterleven. We geven veel aandacht aan de biologie en het determineren van het leven onder de waterspiegel. Hydrofiel stimuleert het duiken. Dit gaat echter zeker niet ten koste van de duikomgeving en het milieu. Wij streven ernaar dat onze leden zich bewust zijn van en zich betrokken voelen bij het onderwatermilieu.

Naast de grote interesse voor de biologische aspecten onderwater hebben wij ook een zeer actief Foto- en Filmteam. Dit team heeft o.a. een DVD “Het Veenmeer, de vier seizoenen” samengesteld. Het team heeft ook een verjaardagskalender gemaakt die voor leden beschikbaar is.

Als het gaat om veiligheid tijdens het duiken dan conformeert Hydrofiel zich aan de PADI-voorschriften en -brevetteringen. Dit betekent dat wij voor georganiseerde activiteiten zoals stromingsduiken verwachten dat deelnemers de adequate brevettering bezitten of de nodige specialties gevolgd hebben.

Hydrofiel is aangesloten bij de Stichting Duik Holland Schoon,  de Belangenvereniging Duikondernemend Zeeland en de stichting ANEMOON. In het verleden (1998) heeft Hydrofiel de ‘Duik-Holland-Schoon’-junktrofee in ontvangst mogen nemen.