Foto- en Filmteam

Binnen Hydrofiel is een groep fanatieke onderwaterfotografen en -filmers actief. De groep bestaat uit beginnende fotografen die met een “simpele” camera de wereld van onderwaterfotografie aan het ontdekken zijn en uit duikers die al jarenlange ervaring hebben. Zij bezitten dan ook geavanceerde apparatuur om deze hobby uit te kunnen oefenen. Er is dus voor ieder wat wils, de ervaring en kennis wordt onderling gedeeld met het doel om prachtige onderwaterfoto’s/films te maken.

Tijdens de bijeenkomsten worden thema’s behandeld. Zo is er een presentatie geweest over het nabewerken van foto’s in onder andere Adobe Photoshop en Lightroom, het nabewerken van video’s met Magix Video de Luxe, maar ook over op welke manier de beste macro foto’s vastgelegd kunnen worden.

Ons materiaal is onder andere te bewonderen in de etalage en de galerij van deze website. In de etalage staat een selectie van onze mooiste foto's in wissende volgorde. In de galerij wordt een uitgebreidere selectie van foto's en video's getoond, ingedeeld in categorieën en met achtergrondinformatie.

In het verleden heeft dit team ook mooie prestaties neergezet met het maken van een DVD getiteld “Nederlands zoet en zout water”, een Hydrofiel Verjaardagskalender en is er een DVD samengesteld getiteld “Het Veenmeer, de vier seizoenen”. Het gebruikte materiaal is gemaakt en nabewerkt door de leden zelf. De DVD is te bestellen voor maar €5,-, ook voor niet-leden is de DVD beschikbaar en kost dan slechts €10,- (excl. verzendkosten, afhalen is gratis).

Lijkt het je leuk om meer van onderwaterfotografie en/of onderwaterfilm te weten te komen of wil je als ervaren onderwaterfotograaf een bijdrage leveren, meld je dan aan voor het Foto- en Filmteam. Ook ideeën/suggesties voor de invulling van de avonden zijn welkom. Leden kunnen zich aanmelden via het contactformulier.

Er zijn contacten met Staatsbosbeheer Hart van Drenthe, Kop van Drenthe, Natuurmonumenten, ecologen van de stad Groningen, de beheerders van natuurbad Engelbert en Het Groninger Landschap. Via deze contacten combineren wij onze belangstelling voor de natuur onder water met onze hobby om te fotograferen en te filmen.

In het winterseizoen 2018 -2019 komen we op de volgende data bij elkaar:

16 oktober 2018, 15 november 2018, 6 december 2018, 24 januari 2019, 19 februari 2019 en 28 maart 2019. Kijk voor uitgebreide informatie in de agenda.

We hebben voor dit winterseizoen een vaste agenda die uit 3 blokken bestaat. Per bijeenkomst kan daar, naar behoefte, een extra onderwerp aan toegevoegd worden.

De vaste agenda:

Blok 1: Project stadssnorkelen. Tijdens dit blok bereiden we de snorkel- en duiktochten voor die we in het duikseizoen van 2019 in en rondom Groningen maken. We duiken en snorkelen echter ook in de herfst en in de winter dooe om te tonen hoe het er onder water in die jaargetijden uit ziet. De pers wordt geïnformeerd over onze activiteiten van het afgelopen voorjaar- en zomerseizoen. Tijdens dit agenda onderdeel tonen we elkaar de beelden die we gemaakt hebben.

Blok 2: techniek. Tijdens iedere bijeenkomst wordt een stukje techniek behandeld. Dit winterseizoen besteden we aandacht aan:

  • Het werken met achtergrondbelichting samen met een buddy. We oefenen daarvoor in het zwembad ter voorbereiding aan de buitenwater sessies
  • We besteden aandacht aan het in beeld brengen van de interactie tussen persoon (buddy) en onderwerp
  • Als we tijd over hebben besteden we aandacht aan het werken met groothoeklenzen
  • Een van de bijeenkomsten wordt gebruikt om video en foto's na te bewerken.

Blok 3: het beoordelen van elkaars materiaal, bij voorkeur het materiaal van het duikseizoen 2018 en het materiaal dat we gemaakt hebben voor het Stadssnorkelen. In dit blok is ook ruimte om elkaar te helpen. Een van de teamleden heeft ergens moeite mee en legt zijn/haar probleem aan de groep uit. De groepsleden helpen om het probleem onder de knie te krijgen.