Foto- en Filmteam

Binnen Hydrofiel is een groep fanatieke onderwaterfotografen en -filmers actief. De groep bestaat uit beginnende fotografen die met een “simpele” camera de wereld van onderwaterfotografie aan het ontdekken zijn en uit duikers die al jarenlange ervaring hebben. Zij bezitten dan ook geavanceerde apparatuur om deze hobby uit te kunnen oefenen. Er is dus voor ieder wat wils, de ervaring en kennis wordt onderling gedeeld met het doel om prachtige onderwaterfoto’s/films te maken.

Tijdens de bijeenkomsten worden thema’s behandeld. Zo is er een presentatie geweest over het nabewerken van foto’s in onder andere Adobe Photoshop en Lightroom, het nabewerken van video’s met Magix Video de Luxe en met enkele freeware pakketten, maar ook over op welke manier de beste macro foto’s vastgelegd kunnen worden.

Ons materiaal is onder andere te bewonderen in de etalage en de galerij van deze website. In de etalage staat een selectie van onze mooiste foto's in wissende volgorde. In de galerij wordt een uitgebreidere selectie van foto's en video's getoond, ingedeeld in categorieën en met achtergrondinformatie.

In het verleden heeft dit team ook mooie prestaties neergezet met het maken van een DVD getiteld “Nederlands zoet en zout water”, een Hydrofiel Verjaardagskalender en is er een DVD samengesteld getiteld “Het Veenmeer, de vier seizoenen”. Het gebruikte materiaal is gemaakt en nabewerkt door de leden zelf. De DVD is te bestellen voor maar €5,-, ook voor niet-leden is de DVD beschikbaar en kost dan slechts €10,- (excl. verzendkosten, afhalen is gratis).

Lijkt het je leuk om meer van onderwaterfotografie en/of onderwaterfilm te weten te komen of wil je als ervaren onderwaterfotograaf een bijdrage leveren, meld je dan aan voor het Foto- en Filmteam. Ook ideeën/suggesties voor de invulling van de avonden zijn welkom. Leden kunnen zich aanmelden via het contactformulier.

Er zijn contacten met Staatsbosbeheer Hart van Drenthe, Kop van Drenthe, Natuurmonumenten (Piccardthofplas), ecologen van de stad Groningen, de beheerders van natuurbad Engelbert en Het Groninger Landschap. Via deze contacten combineren wij onze belangstelling voor de natuur onder water met onze hobby om te fotograferen en te filmen.

In het winterseizoen 2020 - 2021 leggen we de nadruk op veel doen. Nabewerken komt nadrukkelijk aan de orde voor zowel fotografie als video, er wordt aangegeven hoe je komt aan licentie vrije muziek voor je beeldmateriaal.

Voor de nieuwe leden gaan we werken met een buddy systeem: meer ervaren leden nemen een nieuw lid onder de hoede. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met camera's die een beetje op elkaar lijken, zodat de nieuwkomer snel kan leren.

Ook werken we de ideeën uit voor het project Stsdssnorkelen, waarmee we verschillende sloten en plassen in en om de stad Groningen in beeld brengen. We hebben in het afgelopen buitenseizoen verschillende snorkeldagen georganiseerd en gaan dat in het volgende buitenseizoen weer doen.

We komen bij elkaar op de volgende avonden: 19 november 2020, 3 december 2020, 21 januari 2021, 18 februari 2021, 18 maart 2021, 22 april 2021.

De agenda voor 19 november ziet er als volgt uit:

  1. Nabewerken: op basis van de inventarisatie vertelt een aantal leden over hun ervaringen met nabewerkings-software en websites om muziek te downloaden.
  2. Kiezen met welke software we trainen. Zowel foto als video.
  3. Ingaan op verzoeken nieuwe leden: hoe selecteer je je materiaal. Gesiena neemt beeldmateriaal mee en Jörgen en het team vertellen hoe ze selecteren.
  4. Fotowedstrijd voor leden: hoe zetten we dat op?
  5. Welke opdracht kiezen we voor het buitenwater in 2021 en bereiden we voor in het zwembad?
  6. Website: welk materiaal gaat naar de Etalage?
  7. Beeldmateriaal van elkaar beoordelen. Jörgen neemt maximaal 10 foto’s mee en het team levert commentaar.
  8. Agenda volgende bijeenkomst.

De bijeenkomst wordt in Rijschool De Oosterpoort gehouden, tenzij VOVID-19 roet in het eten gooit. Dan maken we er een digitale bijeenkomst van.

De agenda voor de volgende bijeenkomsten wordt steeds in de daaraan voorafgaande bijeenkomst vastgesteld.

Geen evenementen