Foto- en Filmteam

Binnen Hydrofiel is een groep fanatieke onderwaterfotografen en -filmers actief. De groep bestaat uit beginnende fotografen die met een “simpele” camera de wereld van onderwaterfotografie aan het ontdekken zijn en uit duikers die al jarenlange ervaring hebben. Zij bezitten dan ook geavanceerde apparatuur om deze hobby uit te kunnen oefenen. Er is dus voor ieder wat wils, de ervaring en kennis wordt onderling gedeeld met het doel om prachtige onderwaterfoto’s/films te maken.

Tijdens de bijeenkomsten worden thema’s behandeld. Zo is er een presentatie geweest over het nabewerken van foto’s in onder andere Adobe Photoshop en Lightroom, het nabewerken van video’s met Magix Video de Luxe, maar ook over op welke manier de beste macro foto’s vastgelegd kunnen worden.

Onze materiaal is onder andere te bewonderen in de etalage en de galerij van deze website. In de etalage staat een selectie van onze mooiste foto’s in wissende volgorde. In de galerij wordt een uitgebreidere selectie van foto’s en video’s getoond, ingedeeld in categorieën en met achtergrondinformatie.

In het verleden heeft dit team ook mooie prestaties neergezet met het maken van een DVD getiteld “Nederlands zoet en zout water”, een Hydrofiel Verjaardagskalender en is er een DVD samengesteld getiteld “Het Veenmeer, de vier seizoenen”. Het gebruikte materiaal is gemaakt en nabewerkt door de leden zelf. De DVD is te bestellen voor maar €5,-, ook voor niet-leden is de DVD beschikbaar en kost dan slechts €10,- (excl. verzendkosten, afhalen is gratis).

Lijkt het je leuk om meer van onderwaterfotografie en/of onderwaterfilm te weten te komen of wil je als ervaren onderwaterfotograaf een bijdrage leveren, meld je dan aan voor het Foto- en Filmteam. Ook ideeën/suggesties voor de invulling van de avonden zijn welkom. Leden kunnen zich aanmelden via het contactformulier.

Er zijn contacten met Staatsbosbeheer Hart van Drenthe, Kop van Drenthe, Natuurmonumenten, ecologen van de stad Groningen, de beheerders van natuurbad Engelbert en Het Groninger Landschap. Via deze contacten combineren wij onze belangstelling voor de natuur onder water met onze hobby om te fotograferen en te filmen.

In het winterseizoen 2017 – 2018 komen we op de volgende data bij elkaar:

12 oktober 2017, 14 november 2017, 7 december 2017, 16 januari 2018, 15 februari 2018 en 6 maart 2018. Kijk voor uitgebreide informatie in de agenda.

We hebben voor dit winterseizoen een vaste agenda die uit 3 blokken bestaat. Per bijeenkomst kan daar, naar behoefte, een extra onderwerp aan toegevoegd worden.

De vaste agenda:

Blok 1: Project stadssnorkelen. Tijdens dit blok bereiden we de snorkel- en duiktochten voor die we in het duikseizoen van 2018 in en rondom Groningen maken. Alle betrokken natuurbeheerders weten hier inmiddels van en we hebben groen licht om op de aangegeven plaatsen te mogen snorkelen/duiken. We kunnen hier veel publiciteit en plezier uit halen en er zijn interessante watertjes bij met wellicht onverwacht leven! Omdat het project de komende jaren veel plezier en werk aan ons zal bieden wordt er in de galerij van het foto- en videoteam apart aandacht aan het stadssnorkelen besteed. In de foto- en filmgalerij zal je regelmatig nieuwe foto’s en films over het water in en om de stad Groningen aantreffen.

Blok 2: techniek. Tijdens iedere bijeenkomst wordt een stukje techniek behandeld. Voor de bijeenkomst van november wordt er aandacht besteed aan de witbalans. De nieuwste inzichten daarover worden behandeld/ Overige onderwerpen die genoemd zijn:

  • Schilderen met licht (te combineren met een oefening in het zwembad)
  • Groothoek en hoe omgaan met te weinig licht en stof in het water
  • Macro
  • Werken met de snijvlakken in een compositie
  • Lenskeuze

Blok 3: het beoordelen van elkaars materiaal, bij voorkeur het materiaal van het duikseizoen 2017. In dit blok is ook ruimte om elkaar te helpen. Een van de teamleden heeft ergens moeite mee en legt zijn/haar probleem aan de groep uit. De groepsleden helpen om het probleem onder de knie te krijgen.

Het programma ziet er enerverend uit en we lijken nu ook met het project stadssnorkelen een moois basis te hebben om veel aan op te hangen: bezig zijn met onze hobby, publiciteit genereren, onwetenden informeren over de mooie wereld onder water, promotie materiaal maken etc.