Zwembadtraining

 

Hydrofiel stimuleert naast de buitenduiken ook het onderhoud van de duikvaardigheden en de lichamelijke conditie. Daarom hebben we elke vrijdagavond van september tot en met mei (met uitzondering van feestdagen etc.) beschikking over het zwembad Scharlakenhof in Haren. We hebben het grote bad van 21.15 uur tot 22.15 uur en we delen het bad dan met DuikenIn. De andere baden in dezelfde ruimte zijn niet door ons gehuurd en mogen dus niet gebruikt worden.

We organiseren verschillende activiteiten en lessen. Je kunt hierbij denken aan persluchttrainingen met een bepaald thema (zoals snorkeltraining, conditie- of zwemtraining en aquarobics). Daarnaast komen ook leuke spelactiviteiten zoals paaseieren zoeken en estafettequizzen voorbij. Je bent geheel vrij om wel of niet aan een training deel te nemen. Tijdens een training mag je dus ook gewoon gaan zwemmen of duiken. In de schoolvakanties mag je familieleden meenemen naar het zwembad. Bekijk het rooster in de agenda. Na afloop van de training zitten we vaak nog even gezellig na.

Het zwembad is ook uitermate geschikt om nieuwe apparatuur te testen of bepaalde vinslagen en drijfvermogen te optimaliseren. Hiervoor zijn de vrije trainingsavonden dan ook zeer geschikt. Er is dan alleen toezicht. Deze persoon fungeert ook als aanspreekpunt. Gezellig bijkletsen met clubleden, al dan niet zwemmend, is ook een favoriete invulling van de zwembadavond.

Aan het einde van het trainingsseizoen organiseren wij de “Scuba Tune-Up”. Bij dit onderdeel toetsen we een deel van de theorie en praktijk van het duikbrevet. Op deze manier kun je weer vertrouwd het buitenwater betreden.

Tijdens de persluchttrainingen geldt dat gebruik van perslucht overeenkomstig de duikregels en met een brevet van bijvoorbeeld PADI, NOB of GUE hoort te gebeuren.
Voor een vrije training heb je minimaal nodig: een zwembroek of -pak en handdoek.
Tijdens de snorkeltraining heb je binnenvinnen, een masker en snorkel nodig.

Wanneer je nog geen eigen persluchtset hebt, kun je bij DuikenIn een leenset huren. Deze bestaat uit een automaat, fles en vest. Maar je betaalt alleen voor de lucht! Neem contact op met DuikenIN om te informeren over de beschikbaarheid (op=op).
– Breng de set zaterdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur gespoeld en in dezelfde staat terug.

We hebben enkele afspraken gemaakt die gelden voor het delen van het zwembad met DuikenIN en het zwembad Scharlakenhof.

 • We delen het zwembad in overleg.
 • Tijdens een Hydrofiel-training heeft een lid van Hydrofiel de leiding. Dit lid geeft de training aan de belangstellenden. Alle anderen mogen vrij zwemmen aan een zijkant van het zwembad.
 • Wanneer de situatie zich voordoet, kunnen wij de vrijdagavond gezamenlijk vormgeven.
 • We proberen elkaar minstens een maand van te voren op de hoogte te stellen wanneer we een drukbezochte training verwachten.
 • Tot 21:10 mag je de zwembadruimte niet betreden. Omkleden en de duikset opbouwen is wel toegestaan.
 • Vanaf 21:00 mag je je set opbouwen in de hal voor het zwembad.
 • Vanaf 21:15 mag je het water in.
 • Om 22:15 moet iedereen het water verlaten.
 • Alleen het grote bad mag gebruikt worden.

 

Voor het seizoen 2018 – 2019 zullen het volgende in het programma opnemen:

 • Perslucht heeft wat nadrukkelijker de aandacht gekregen. Tijdens deze trainingen wordt aandacht besteed aan vinslagen, navigatie, deco boeitje oplaten en andere vaardigheden. DE manier om je, als je je niet zo zeker voelt op een bepaald onderdeel van het duiken, deze vaardigheid bij te spijkeren.
 • Snorkelen: dit komt regelmatig op de agenda terug. Er wordt veel geoefend in drijfvermogen en hope daar mee om te gaan en in diverse snorkel technieken en vaardigheden. Een mooie manier om je vaardigheden op en onder water te vergroten en eigenlijk een must voor iedere duiker
 • Zwemtrainingen: Marcel verzorgt een aantal zwemtrainingen, waarin zowel schoolslag, borstcrawl, rugslag als vaardigheden reddingsgrepen etc.) aan de orde komen.
 • Vrije trainingen en familiedagen: een mooie gelegenheid om je nieuwe uitrusting uit te proberen en/of familieleden te laten zien hoe leuk de wekelijkse bijeenkomsten in het zwembad zijn.
 • Foto- en video: een aantal keren is er de gelegenheid om met diverse camera’s te oefenen. Dit is zowel bedoeld voor de leden van het foto- en videoteam die eens met een andere camera willen oefenen, maar zeker ook voor leden die eens willen kijken of fotograferen en filmen ook iets voor hen is.

De zwembadcommissie