Winteravondvertellingen

Net als in de afgelopen jaren zorgen we ervoor dat de duikers die in het winterseizoen 2023 - 2024 minder actief zijn, elkaar toch regelmatig zien.

Het programma voor het komende Winterseizoen is klaar. We denken een gevarieerd programma te hebben samengesteld. Naast biologie en duikreizen, komen diverse thema’s die met veiligheid te maken hebben aan de orde. Zaken als hoe je een duik plant en welke duikconfiguratie waarvoor geschikt is. Deze onderwerpen worden behandeld in interactie met kleine groepjes leden, zodat je maximaal mee kan doen bij een dergelijk onderwerp.

Alle avonden worden gehouden in één van de lokalen van Rijschool De Oosterpoort en beginnen om 20 uur.

Het programma:

19 oktober 2023: Foto- en Videoteam Hydrofiel: stadssnorkelen

Ons eigen foto- en videoteam komt vertellen wat het project Stadssnorkelen precies is. Ook wordt verteld in welke sloten, meertjes etc, in en rond de stad Groningen het team actief is geweest en nog steeds is. Dit project heeft als uiteindelijk doel om de inwoners van de stad te informeren over de mooie onderwaterwereld die voor ons duikers zo gewoon is.

23 november 2023: Amfibieën

Zoals in iedere winterperiode, wordt ook nu aandacht besteed aan de natuur in en rond het water. We laten jullie op deze avond kennis maken met de amfibieën, een soort die zowel boven als onder water leeft. Je leert waar je ze kan vinden, er wordt iets verteld over de kikker- en paddentrek en uiteraard komen ook de salamanders aan de orde.

14 december 2023: hoe plan je een duik?

Er wordt een aantal vragen gesteld over de planning van verschillende soorten duiken. In kleine groepjes wordt hierover gediscussieerd, waarna een woordvoerder namens het groepje vertelt tot welke oplossing de groep is gekomen. Doel is dat we van elkaars oplossingen leren.

25 januari 2024: duikreizen door leden

Op deze avond worden de verschillende duikreizen die leden recent gemaakt hebben gepresenteerd, vaak met beeldmateriaal. Aan de orde komen Aruba, Egypte, Oostenrij en Kroatië. Ook leuk voor leden die het plan hebben ook hier naar toe te gaan of gewoon om even te genieten van verhalen van buiten Nederland.

15 februari 2024: met welke configuratie duik jij?

Op deze Winteravondvertelling komen diverse configuraties aan de orde, van de “simpele” configuratie van de “zomer sportduiker” tot de configuratie voor de ervaren grotduiker en alles wat daar tussenin zit. Ook op deze avond wordt gewerkt in kleine groepjes, waardoor we maximale interactie en leereffect hebben.

14 maart 2024: gevaarlijke dieren onder water (onder voorbehoud).

De enige marien dermatoloog die Nederland rijk is, Menno Gaastra, komt vertellen over nare beestjes onder water en wat ze allemaal op je huid kunnen veroorzaken. Geniet en griezel mee. Je gaat hierna nooit meer onbevangen het water in!

18 april 2024: veiligheid

Vlak voor het openen van het zomer duikseizoen besteden we zowel in het zwembad als op deze avond weer aandacht aan de veiligheid bij het duiken. Je krijgt weer informatie over de diverse normen, leert weer uitrekenen hoeveel lucht je nodig hebt (door herhaling leer je het echt!) en krijgt weer diverse casussen voorgeschoteld. Ook op deze avond wordt weer gewerkt in kleine discussiegroepjes en proberen we van elkaar te leren.

Nader te bepalen datum in mei 2024: waadexcursie in het Oudemolense Diepje

Op een zaterdag in mei gaan we onder begeleiding van Waterschap Hunze en Aa’s en met medewerking van Staatsbosbeheer in waadpakken met schepnetjes het Oudemolense Diepje in op zoek naar alles wat leeft onder water. Dit is zeer bijzonder: de riviertjes in het stroomdal van de Drentse Aa zijn normaal gesproken niet toegankelijk!

Aankomende Vertellingen

Geen evenementen