Winteravondvertellingen

Gedurende de winterperiode organiseert Hydrofiel avonden waar sprekers iets vertellen over een interessant onderwerp welke gerelateerd is aan duiken en/of (onderwater)biologie. Duikarts Lourens Prins heeft bijvoorbeeld een update gegeven over het duikmedische gebied. De plannen voor de afsluitdijk en daarbij horende vraagstukken zijn aanbod gekomen en toegelicht door een iemand van de Waddenvereniging (later zijn deze plannen ook goedgekeurd voor uitvoering). Ook komt het voor dat marinebiologie studenten hun stage of afstudeerproject toelichten. Kortom gezellige avonden met interessante onderwerpen.

De avonden worden georganiseerd in de Kinderwerktuin Paddepoel, Coronastraat 1, 9742 EG te Groningen. De zaal is open om 19:45, de lezingen beginnen in 20:00 en duren normaal gesproken tot 22:00. Voor koffie, koek en frisdrank wordt gezorgd.

Ook niet leden van Hydrofiel kunnen deelnemen aan deze avonden. Kosten zijn €2,- per persoon, inclusief koffie, cake, frisdrank en zoutjes. Er kunnen maximaal 20 niet leden deelnemen aan deze avonden. Er wordt op volgorde van binnenkomst bepaald of er nog plaats is. Opgave per e-mail aan winteravond@hydrofielduiken.nl.

Het programma voor het winterseizoen 2016 – 2017:

27 oktober 2016

Albert Broekman, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt het een en ander over de Kop van Drenthe en vertelt daarin specifiek het een en ander over het landgoed Mensinge.

Als vervolg op deze lezing kunnen we daarna een afspraak met hem maken om een zaterdag ochtend of middag met hen door het gebied te struinen. Hij kan dan laten zien waarover hij verteld heeft.

24 november 2016

We laten de presentatie zien die we vorig seizoen aan de vrijwilligers van Staatsbosbeheer hebben gegeven. De presentatie wordt aangevuld met materiaal van dit seizoen. We sluiten af met de video die RTV Drenthe heeft gemaakt van onze opruimduik in Ellertshaar. We hebben daarvoor heel en zelfs landelijke media aandacht gekregen.

12 januari 2017

Lourens Prins, duikerarts en lid van Hydrofiel, vertelt ons over de effecten van diverse ademgassen. Daarnaast brengt hij ons op de hoogte van de nieuwste inzichten op duik medisch gebied. Ook met vragen op dit gebied kan je op deze avond natuurlijk bij hem terecht.

9 februari 2017

Peter Paul Schollema van waterschap Hunze en Aa’s vertelt iets over de zoet-zout overgangen die in Oost Groningen gemaakt zijn.

16 maart 2017

4 leden van onze vereniging zijn samen met 6 mensen die regelmatig met elkaar duiken op de Noordzee met de Serenity 2 (de boot van Bas Kremer) begin september een weekje naar Scapa Flow geweest om daar te duiken op de wrakken van de Duitse Hochseeflotte en een aantal andere wrakken. Op deze avond nemen we jullie mee naar de diepe wateren van Scapa Flow. Ook laten we je iets van de Orkneys (waar Scapa Flow ligt) zien.

20 april 2017

David Kooistra vertelt over zijn werkzaamheden als parkmanager van het Mariene Park van Saba.

Aankomende Vertellingen

dec
11
di
Winteravondvertelling: live aboard naar Normandie
dec 11 @ 20:00 – 22:30

Een aantal leden van Hydrofiel is , aangevuld met de duikers met wie we vaak Noordzeeduiken maken op de Noordzee met de Serenity 2 van Bas, een weekje naar Normandië geweest om daar op de wrakken voor de kust te duiken.
Op deze avond beginnen we met iets te vertellen over het Noordzee duiken vanaf de Serenity 2 van Bas. Daarna nemen we je mee naar Engeland en van daar naar Normandië. Er wordt iets verteld over de rol die de plaatsen waar we waren hebben gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk laten we wat zien over het duiken.

Natuurlijk weer cake, koffie, thee en in de pauze nootjes en frisdrank!

Een avond waarin we wat vertellen over een niet alledaagse duiklocatie

jan
22
di
Winteravondvertelling: Palau, Oceanië
jan 22 @ 20:00 – 22:30

Robert Roelfsema van duikvereniging Miramar in Groningen is in het najaar op duikreis naar Palau geweest. Palau ligt in Oceanië, (de Grote Oceaan) en is een gewilde, maar verre duiklocatie. Palau staat bekend om zijn grote biodiversiteit. Je treft er groot wild aan onder water. Het kan er ook behoorlijk stromen. Daarnaast zijn er vele scheeps- en vliegtuigwrakken te vinden. De Tweede Wereldoorlog heeft daar in alle hevigheid gewoed.

Robert komt om over zijn reis vertellen met uiteraard ook beelden daarvan.

feb
7
do
Wingeravondvertelling: de opleiding van duikers bij de Brandweer. LOCATIE WIJSTER!
feb 7 @ 20:00 – 22:30

Let op: de datum is nog niet definitief vastgesteld: de vertelling kan op 7, 14 of 21 februari plaats vinden. We laten het weten zodra de definitieve datum is vastgesteld.

Alwin Doorn, die tot voor kort werkzaam was bij de Brandweer Groningen, is één van de mensen die belast is met het opleiden van Brandweerduikers. Wijster in Drenthe is een van de locaties waar die opleiding plaats vindt.
Op deze avond zal Alwin ons vertellen hoe de opleiding tot brandweerduiker er uit ziet.

We zullen nog afspraken maken over het reizen naar Wijster, zodat we met meerdere leden in een auto daar heen kunnen reizen.

mrt
21
do
Winteravondvertellng: Zuid Afrika
mrt 21 @ 20:00 – 22:30

Ons eigen clublid Jelte is al meerdere keren naar Zuid Afrika geweest. Hoewel hij daar op familiebezoek gaat, weet Jelte altijd tijd vrij te maken om te duiken. Jelte neemt ons mee in de bijzondere wateren rond de kust van ZUid Afrika, waar je zowel koud water als warm bijna tropisch water aantreft. Uiteraard met beelden van de duiken.

apr
18
do
Winteravondvertelling: Waterbeheer in de stad Groningen
apr 18 @ 20:00 – 22:30

Richard Walters, waterbeheerder van de stad Groningen, komt vertellen wat er zoal komt kijken om de kwaliteit van het water in de stad op een acceptabel niveau te houden. Binnen het foto- en videoteam zijn we bezig met het project Stadssnorkelen. In dit project brengen we het leven in de diverse wateren in en rond de stad in beeld. Om goede beelden te krijgen, is de kwaliteit van het water voor ons van groot belang. We zullen op deze avond ook iets vertellen over ons project.