Duikreizen

Over

Hydrofiel organiseert jaarlijks verscheidene reizen naar prachtige duiklocaties. Elk lid van Hydrofiel kan zich hier voor opgeven, ook tijdens een duikreis is het motto “niets moet, alles mag” van toepassing. Soms is een reis ook toegankelijk voor niet-leden, informeer naar de mogelijkheden. De jaarlijkse reizen zijn naar Zeeland (meerdere keren per jaar), Egypte en Denemarken. Klik op een van de sub menu’s om informatie over de georganiseerde reizen te bekijken.

Egypte

De afgelopen jaren zijn er vakanties naar Egypte georganiseerd. Hydrofiel verbleef in Rootscamp (El Quseir), een huisjes park aan de Rode Zee. Daar is mogelijkheid voor onbeperkt en onbegeleid duiken op het huisrif, duiktripjes in de omgeving en bootduiken. Voor wie het wil is een bezoek aan Luxor of andere mooie cultuurlocaties mogelijk, dit wordt ter plekke bekeken. Net als de afgelopen jaren wordt voor dit jaar een reis gepland naar Rootscamp, ook worden de mogelijkheden voor een Liveaboard bekeken.

Je kan ook lid worden van de Facebook pagina die is opgezet. Zodra er data en meer informatie beschikbaar is, zal dat hier te vinden zijn.

Schotland

Scapa Flow is een beschutte baai in de Orkney-eilanden (Schotland). De baai ligt tussen de eilanden Mainland (Orkney)GraemsayBurraySouth Ronaldsay en Hoy.

De Vikingen gebruikten de binnenzee reeds voor hun oorlogsschepen. In 1904 werd het de thuisbasis van de Britse ‘Grand Fleet‘, met het oog op de toenemende kracht van de Duitse marine. De basis speelde een rol tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Tot 1956 bleven de Britten haar als marinebasis gebruiken.

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog werd de Duitse oorlogsvloot (de Hochseeflotte) hier voor anker gelegd in afwachting van de bepalingen van het Verdrag van Versailles. Maar in juni 1919 gaf de Duitse bevelvoerder Ludwig von Reuter opdracht de schepen tot zinken te brengen om te voorkomen dat de vloot in Britse handen viel. Van de 74 Duitse schepen in Scapa Flow werden er 52 inderdaad door de eigen bemanning tot zinken gebracht, waaronder 15 van de 16 slagschepen.

Ook in de Tweede Wereldoorlog werd Scapa Flow de voornaamste operatiebasis van de ‘Home Fleet‘. Op 14 oktober 1939, voer de U-47 onder commando van Günther Prien de beschutte baai in. Hij slaagde erin twee torpedo‘s op het oude slagschip HMS Royal Oak af te vuren. De tweede torpedo sloeg een gat van ongeveer 9 m in de HMS Royal Oak, waardoor zij kapseisde en zonk. 833 opvarenden kwamen om, waaronder een ‘rear admiral’. Na deze aanval van de U-47 werden op aandringen van Winston Churchill door Italiaanse krijgsgevangenen de zogeheten ‘Churchill Barriers’ aangelegd. Hierdoor werd de oostelijke route geblokkeerd. De HMS Royal Oak is tegenwoordig een monument en een militaire begraafplaats.

In de jaren 1920 werd een aantal schepen van de Hochseeflotte geborgen, maar er liggen er nog acht, die een toeristische attractie vormen voor duikers. Het hoogwaardige staal van de geborgen schepen heeft in het ruimtevaarttijdperk een nieuwe bestemming gekregen. Omdat het vóór 1945, dus vóór de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, werd gemaakt, is het veel minder radioactief en daardoor onmisbaar voor extreem gevoelige stralingsdetectoren zoals in ruimteschepen. Apparatuur die met de Apollo op de maan is gezet, delen van de ruimtesonde Galileo die naar Jupiter is gezonden, en de ruimtesonde Pioneer bevatten stukken staal van de Duitse keizerlijke vloot die in Scapa Flow boven water zijn gehaald.

 

Bron: Wikipedia

Denemarken

Denemarken is een land dat wellicht niet direct geassocieerd wordt met duiken, maar toch is ook hier een geweldige onderwaterwereld te vinden. In het prachtige onderwater landschap worden onder ander naaktslakken en opvallende vissen die in Zeeland niet of amper gezien worden aangetroffen, dit komt mede door het zeegras dat een eigen leefgemeenschap herbergt. Hydrofiel organiseert jaarlijks een weekend om te duiken.

Let wel de duiken die daar in een zeearm gemaakt worden gaan soms gepaard met onverwachte stromingen die de duiken hier minder geschikt maken voor beginners. De ervaren duikers kunnen alle benodigde informatie verschaffen over de duikstekken en de condities.

Similan Islands/Andaman

In samenwerking met The Travel Company – Kumuka reizen is er de mogelijkheid tegen scherpe prijzen een mooi reis naar de Similan Islands/Andaman en Phi Phi Islands te maken. De reis vindt plaats van woensdag 18 oktober tot zaterdag 28 oktober 2017.