Online Winteravondvertellingen Winterseizoen 2020-2021

Online Winteravondvertellingen 2021

Vanwege de corona (COVID19) werden de Winteravondvertellingen sinds november jl geannuleerd. Aanvankelijk bleek er ook weinig behoefte vanuit de leden aan online bijeenkomsten, men was voor werk, studie en om andere reden al zoveel online, terwijl onze Winteravondvertellingen juist zo gewaardeerd worden door leuke presentaties in combinatie met fysieke aanwezigheid waarbij ook lekker bijgekletst kan worden. Maar nu de lockdown aanhoudt bleek bij navraag toch wel een behoefte van de leden om iets leuks met de vereniging te doen. De Winteravondcommissie heeft daarom een aantal online bijeenkomsten georganiseerd.

De aftrap werd op 28 januari door David Wassing gedaan met een online lezing over Scapa Flow. Een gebied met veel gezonken Duitse oorlogsschepen in de 1e Wereld Oorlog, waarbij speciaal aandacht voor de aanval van de U-47. Op 25 februari vervolgde David het onderwerp Scapa FLow met een online presentatie van de reis die hij in 2016 met een aantal Hydrofielers heeft gemaakt naar dit gebied. Zowel boven als onderwater valt er veel te beleven, dus ook voor niet (wrak)duikers geschikt. Zie ook het verslag Scapa Flow van 3 tot 10 september 2016 - Hydrofiel (hydrofielduiken.nl) elders op de website.

Donderdag 4 maart organiseerde de Winteravondcommissie iets compleet anders. Een Pubquiz waarbij 3 prachtige prijzen gewonnen konden worden!
We spraken en zagen elkaar online via Teams en David presenteerde de vragen via PollEverywhere (een soort Kahoot) via Teams en de deelnemers logden daarnaast op hun smartphones in en konden daar de vragen ook zien EN beantwoorden. Snelheid en kennis was belangrijk en vooral niet per abuis het verkeerde antwoord selecteren (wat nogal eens bij deze en gene en ook ondertekende gebeurde ;-(). Het waren allen 4-keuze vragen en overal allerlei onderwerpen. Duik gerelateerd zoals, vragen over flesinhoud, verdwijnende kleuren met toenemende diepte, viskennis, maar ook vragen over muziek uit de jaren 70, hoofdsteden uit andere landen, etc. Of terwijl voor elk wat wils. Na elke vraag zag je de scores van de 1e 10 koplopers, dus de spanning was te snijden :-). De uiteindelijke winnaar was Maurice, die op het nippetje, de lang bovenaan staande Gesiena versloeg. Gesiena werd dus 2e en de derde plaats werd bemachtigd door Arne. Gefeliciteerd alle drie!
Maurice kreeg het prachtige boek 'In de Diepte', een boek met hoogtepunten uit tien duikexpedities in de Noordzee, en Gesiena en Arne allebei het boek 'De Groene Zee, paradijs onder de grauwe golven'. Een boek met veel foto's uit de Noordzee en Oosterschelde met een korte beschrijving erbij.

Op  donderdag 18 maart houden Mirjam en Bas van der Sanden, allebei docent Biologie met een grote passie voor onderwaterbiologie en interactieve online cursus. Zij geven een presentatie over leren kijken onderwater met daarbij speciaal aandacht voor inktvissen. Dit laatste omdat het bijna inktvis (sepia)tijd is, dus dat past mooi bij de tijd van het jaar ;-). De presentatie begint net als de andere avonden om 20 uur en wordt via Teams gepresenteerd. Houd je mailberichten hiervoor in de gaten.

Verder zal de Winteravondcommissie nog een avond organiseren over duikstekken in de buurt (vooral informerend voor de leden die nog niet zoveel in de omgeving hebben gedoken en de ervarener mensen kunnen hier vast aanvullende tips over geven), over de invulling van de in principe laatste Winteravond van dit winterseizoen wordt nog over nagedacht.

Mochten jullie als leden nog andere leuke onderwerpen weten dan hoort de commissie dat natuurlijk graag, David heeft hier al een mail over verstuurd naar de nieuwe leden, dus laat je horen!