Dagje Duitsland

Op 7 augustus was het dan weer zo ver; net als in 2014 en 2015 hebben we een dagje duiken in Duitsland georganiseerd.

Om 9 uur verzamelden Arjan, Ton, Gesiena, Arne en ik zich bij het Transferium in Haren. Iets na 9 uur vertrokken we via de N34, en de A31 naar Geeste, waar we na ongeveer 1 uur aankwamen.

De toestemming bij Duikvereniging Hydra was geregeld en ook de afspraak voor het vullen van de flessen was rond. We konden dus duiken in het Speicherbecken.

Het Speicherbecken is een stuwmeer dat aangelegd is om in noodgevallen de waterstand in de rivier de Ems te verhogen. De kerncentrale in Lingen wordt namelijk met water uit de Ems gekoeld en als de waterstand in de rivier te laag is, zou er niet gekoeld kunnen worden. En dat kan natuurlijk niet. Voor zover ik weet is er nog nooit gebruik gemaakt van deze noodvoorziening.

Na een korte briefing hebben we ons omgekleed. Het feest kon beginnen: Gesiena, Arne en ik besloten eerst de oostkant van het meer te bekijken. Die kant hadden we in de voorgaande jaren nog niet bezocht. Bij de instap viel de enorme hoeveelheid baarzen en pos meteen op. Waar je ook keek, overal waterplanten en scholen vis, tot je wat dieper ging; daar alleen kiezel en zand en oude rioolbiezen waar palingen zich in verscholen. De palingen zaten overigens ook verstopt onder de waterplanten. Na ruim een uur kwamen we voldaan het water uit.

Op naar het vulstation; waar de flessen gevuld werden. Daarna zijn we naar Gasthof Deichkrone aan het water gegaan en hebben we koffie met apfelstrudel gegeten. We konden er weer tegen en gingen terug naar de auto’s om ons om te kleden voor een tweede duik.

We kozen er allemaal voor om deze keer naar het westen te gaan. Daar ligt een mooie dijk met stenen en normaal gesproken wemelt het daar van de palingen. Opnieuw kwamen we bij de instap enorme hoeveelheden baars en pos tegen. Later, bij de kerstbomen (ook hier wordt alle mogelijke rommel in het water gezet, terwijl de natuur genoeg te zien biedt) troffen we palingen in de bomen aan; soms wel 3 per boom!

Bij de dijk leek het aantal palingen in eerste instantie tegen te vallen. Toen ik echter tussen de 5 en 6 meter was, waren er tientallen palingen. Sommigen gingen er pas op het laatste moment vandoor. Een prachtig gezicht als je vlakbij kan komen en dan de palingen er op het laatste moment vandoor ziet gaan.

Na de tweede duik zijn we opnieuw naar de Deichkrone gegaan, waar we een Duitse Schnitzel mit beilagen hebben genomen.

We kunnen terugkijken op een prachtige dag met winderige, maar verder goede condities. Het zicht in het Speicherbecken bedroeg zeker 6 meter en er was enorm veel te zien. We houden het dagje Duitsland dan ook in het duikprogramma van volgend jaar.

David Wassing