Zeelandweekend 19 – 21 december 2015

Het is bijna een tradities: het laatste weekend voor de Kerst gaan we met een aantal enthousiaste duikers naar Zeeland om in het over het algemeen heldere en rustige water een aantal duikjes te maken.

Het programma is ontspannen: de duiken zijn vaak niet langer dan 45 minuten en we maken maximaal 3 duiken op een dag (eigenlijk alleen op de dag dat we niet reizen).

Ook deze keer liet het weer en lieten de condities ons niet in de steek. Het was bovendien dood tij (dus een ruimer duikvenster in de Oosterschelde) én de Zeelandbrug was sinds 18 december (!) weer open. Er hebben daar werkzaamheden boven water plaats gevonden; onder water is er eigenlijk niets veranderd. Boven water is een hele brede en nieuwe trap aangelegd op de plaats waar vroeger het touwtje was. De oude trap (westelijk van de pijlers) is weg. Daarnaast zijn er vaste wc's en is er een doucheruimte (was nog niet open).

We hebben tijdens het weekend zowel in de Grevelingen als in de Oosterschelde gedoken. De Grevelingen was boven de 6 meter diepte uitzonderlijk helder (zicht van meer dan 10 meter was geen uitzondering) Het massaal aanwezige roodwier maakte de kleuren mooi. We hadden bovendien de eerste 2 dagen soms wat zon, waardoor de kleuren onder water nog mooier waren. Ook in de Oosterschelde was het zicht behoorlijk: van 3 tot 6 meter haalden we wel.

We hoopten de zeedonderpadden met eieren te treffen, maar daar was het helaas nog te warm voor. De temperatuur onder water was 9 graden (2 graden warmer dan in het zoete water van het Veenmeer en de Beertsterplas!). Wel zijn er slakdolven gesignaleerd en kwamen we de nodige Galathea kreeften tegen. Bij de Zeelandbrug breidt de Dodemansduim zich bovendien behoorlijk uit. Opnieuw de nodige Fluwelen zwemkrabben, terug van jarenlang weg geweest. Je ziet ze nu steeds meer. Daarnaast viel op dat er een enorme hoeveelheid brokkelsterren in de Oosterschelde zit. De afgelopen winters, die te zacht waren, zijn daar debet aan. Ook de wulk liet zich zien; ik heb echter geen eieren van de wulk aangetroffen, terwijl het daar wel de tijd voor is. Ook daarvoor nog te warm? Verder waren er heel veel penseelkrabben te zien en natuurlijk weer de Noordzeekrabben en Noordzeekreeften. Ook de Mnemiopsis Leidyi was talrijk aanwezig zowel in de Oosterschelde als het Grevelingenmeer.

's Avonds genoten we van een lekkere maaltijd met een biertje in Renesse. Lydia van De Witte Boulevard had ons met 7 man een huisje voor 12 personen gegeven, inclusief vaatwasser en ontbijt (sinaasappelsap, croissantjes, afgebakken broodjes en een gekookt eitje). Ook dat was dus keurig voor elkaar.

Maandag, de laatste dag, zaten de weergoden ons tegen; een stormachtige wind met harde regen. We besloten daarop om in de ochtend via een spoelduik maar weer naar het noorden te gaan.

Volgend jaar weer!

David Wassing