Klimaatverandering?

Ja, ook daarvoor moet je bij Hydrofiel zijn! Klimaat is er natuurlijk altijd, maar een klimaatverandering niet en een klimaattop, omdat we eindelijk in beginnen te zien dat ons leven daarmee samen hangt, zeker in laag Nederland, is nieuw en relevant nieuws.
Wie op let ziet het zich al om zich heen voltrekken: de zeespiegel stijgt, het weer wordt grilliger en lokaler (niet voor niets dat onze dijken nog hoger en lelijker worden), de groeiseizoenen worden langer en de soortensamenstelling van flora en fauna verandert. Soorten komen en gaan, zowel boven als onder water.

Waar beter kun je dat mee maken dan in een club als Hydrofiel, waarbinnen menige duiker oog heeft voor dit veranderende leven, de soorten herkent en de trends onderkent. Beleef het zelf. Duik met ons mee in Zeeland en elders, om zelf de veranderingen waar te nemen. Ja natuurlijk, duiken doet zien, maar Hydrofiel helpt je beseffen wat je ziet en wat het betekent, inclusief waarom je soms ook iets niet (meer) ziet. Want het zijn geen betekenisloze waarnemingen, al die marmergrondeltjes, grote riffen van Japanse oesters en schelpkokerwormen, krabben met knalrode ogen, steeds meer kleurige brokkelsterren en naaktslakken (w.o. harlekijnslak, en blauwtip) en verrassingen zoals goudbrasem en trekkervis. Maar tegelijk ook steeds minder puitaal, kabeljauw(achtigen) en platvis (schol, schar, bot) en nog meer - onlangs nog in het nieuws (Dagblad v.h. Noorden 1-12-2015).