Opruimduik Ellertshaar

Vandaag, 25 september 2016, is het dan zo ver. Een afspraak die we in eind vorig jaar met Staatsbosbeheer hebben gemaakt lossen we in.

We hebben van Staatsbosbeheer Midden Drenthe toestemming om in Ellertshaar te duiken. Tijdens die duiken zagen we de hoeveelheid rommel in de plas steeds meer toenemen. Tijd om eens wat terug te doen: Ik sprak met Evert Thomas, de boswachter voor dit stukje van Midden Drenthe, af dat wij een keer de plas zouden opruimen. We wilden een datum na de zomervakantie, zodat de meeste mensen terug zijn en het water nog een aangename temperatuur heeft. Bovendien is de kans op wat mooi weer in de maand september best wel groot. 25 september kwam naar voren als de beste datum.

17 leden van Hydrofiel hadden zich opgegeven; ook het team van De Tuimelaar zou mee gaan. Ik had afspraken gemaakt het Evert en mede namens hem met RTV Drenthe en het Dagblad van het Noorden. We wilden graag ook wat media aandacht voor de schoonmaakactie, zodat ook anderen na gingen denken over de rommel die zo maar achteloos in zo'n mooi natuurgebied wordt achtergelaten.

Om 9.15 verzamelen we ons in Haren op de P&R plaats. Op het laatste moment melden zich nog 5 leden af en het team van De Tuimelaar komt niet opdagen. Toch nog met 12 mensen afgereisd naar Ellertshaar, waar we rond 10 uur arriveren.

Het weer kan niet beter; een strak zonnetje en vrijwel geen wind. Ook het water van Ellertshaar ziet er veel beter uit dan in het voorjaar. In het voorjaar stond het water zo hoog, dat het groezelige water van het poeltje dat naast Ellertshaar ligt, was overgelopen in Ellertshaar. Resultaat: een plas die helemaal een beetje groezelig was. Dat was echter weer verdwenen. De waterstand was weer zoals we het altijd gekend hebben; laag met een duidelijke dam tussen het groezelige plasje en de grote plas.

Na overleg besloten we in 2 groepen te duiken. 1 groep stapte in aan de oostoever en zou deze kant van de plas schoonvegen. De andere groep ging naar het strandje aan de zuidkant en zou terug duiken naar de instap aan de oost oever. Evert Thomas was al aanwezig met grote aanhangwagen en vuilniszakken. Onze duikers waren allemaal uitgerust met het netje van de Aldi.

Eerst maakten Ton en Rients onderwater opnamen met een GoPro van RTV Drenthe. Daarna gingen de andere duikers het water in. Wat we allemaal vonden overtrof duidelijk de verwachtingen van Evert; meerder vuilniszakken met rommel werden boven water gehaald. Flesjes, blikjes bier (sommigen nog vol en binnen de houdbaarheidsdatum), complete bureaustoelen, onderdelen van banden, een heuse dildo etc. Ondertussen filmde RTV Drente en nam het Dagblad van het Noorden interviews af. Er waren ook veel kinderen met hun ouders komen kijken; het leuke van deze activiteit was dat ik vele ouders tegen hun kinderen hoorde zeggen dat ze niet wilden dat hun kinderen rommel in het water zouden gooien.

Het resultaat van dit alles: een tevreden boswachter, een goede relatie met Staatsbosbeheer, een opgeruimde plas en een hoop PR voor zowel Hydrofiel als Staatsbosbeheer. De reportage van RTV Drenthe is op internet te zien: RTV Drenthe, Drenthe Nu. Morgen staat er een artikel in het Dagblad van het Noorden over deze opruimduik.

Het was een ongewone duik, maar de deelnemers vonden het allemaal erg leuk. Na afloop was er koffie, thee en cake. Dat hadden we ook wel verdiend!