Hydrofiel Zeelandweekend 2018

Vrijdag, zaterdag, zondag en maandag 15-18 juni ging een groep Hydrofielers naar Renesse voor het Zeelandweekend. Bijzonderheid dit lange weekend was een tocht met rigid-inflatable boat (RIB) met vier duiken.

De weersvooruitzichten waren in die zin wel gunstig dat het kil, nat noch tropisch zou worden. De weersvooruitzichten kwamen ook in die zin goed uit dat er inderdaad een stevige zuidwestenwind stond, waardoor duiken in de Oosterschelde aan de Schouwense zuidkust minder fraai bleken.

De meeste duiken waren in de Grevelingen, de meeste etentjes in een pizzeria in Renesse. Na een aantal duiken op vrijdag, ging een groot deel van ons, Joop incluis, op zaterdag op ribtocht. Leendert of Willem aan het stuur van de zeer stabiele rib. We deden respectievelijk Preekhil, Drie dammetje, ’t Koepeltje en (richting) Ouddorp aan. Steeds op stekken waren kantduikers niet komen. Erg de moeite waard. Als ik iedereen goed beluisterde, bleven de meesten van ons ondiep, zeg tot maximaal tien meter. Ikzelf kwam niet onder de zeven meter. Zo maakten de meesten van ons telkens duiken van tussen de drie kwartier tot ruim een uur. Mooi comfortabele met een watertemperatuur van een graad of zeventien á achttien. Het zicht varieerde nogal, van tussen de twee en (hooguit) vier meter (?).

Opvallend onder water waren de grote hoeveelheden oorkwallen en uiteraard groene wierslakjes. Daarnaast zagen we sepiola, noordzeekrabben (volgens mij veel meer dan de afgelopen jaren), platvis zoals schar en bot (idem). Ook puitaal liet zich zien. Verder baltsende zandgrondel en fanatiek broedzorg biedende mannetjes van zwarte grondel. Verder zag ik af en toe mooie pauwkokerworm en blauwpoot zwemkrab.

Behalve de vier ribduiken, doken we uiteraard ook elders in de Grevelingen. Ik vond zelf de duiken links van de reefballs bij de Kabbelaar de fraaiste, met grote vlokslakken, sepiola, zeenaalden, een grote schar, massa’s kleine platvis en fraai helder water op ondiepte de fraaiste dit keer.

Daarnaast hebben enkelen onder ons nog in de Oosterschelde gedoken. Ik hoorde over eieren van sepia’s en zag foto’s van boompjesslak, na middernacht genomen! Ikzelf zag veel harlekijnslak, wat ‘gele’ alikruik, grote porceleinkrabben, zeedonderpadden, blonde grondels en een kleine slakdolf. En een reusachtige zeekreeft. Verder was de welig tierende wierpopulatie opvallend.

Al met al weer een zeer geslaagd onderwaterweekend.  Het WK voetbal speelde slechts een rol op de achtergrond, hoewel het vast & zeker voor een geringere toeloop van Belgische, Duitse en Franse mededuikers onder water zorgde.

Het weekend was uitstekend & overdadig georganiseerd door Bas & Tally waarvoor dank aan hen van ons allen!