Een winteravond door en voor leden

Deze keer laten we op onze winteravond het woord eens aan onze eigen leden om te vertellen over hun mooiste duikervaringen. In autorijschool Oosterpoort aan de Protonstraat 5, voorlopig onze nieuwe locatie, brengt het zo’n 20 mensen bijeen inclusief een aantal recent toegetreden leden. Zij maken van de gelegenheid gebruik zich voor te stellen.

David

David trapt af met een spannende ontmoeting, in de Kreidesee afgelopen nazomer, met een “Carcharinus mare crete”. Gefilmd met een actioncam lieten zijn houding en enorme bek er geen twijfel over bestaan dat hij wel zin had in een flinke hap Arjan, want je moet weten dat Carcharinus een van de grotere menshaaiensoorten is. Hier in het zoete water aan een kabel was dit natuurlijk een model maar, Arjans beroep kennende, er zullen genoeg mensen rondlopen die graag hadden gezien dat het werkelijk bloederig  afgelopen was! Een smaakmaker.

Jose

Onder de titel “Zeldzaam mooi” vertelt Jose over zijn duikvakantie op Bonaire (met het Bonaire Divers Paradise als middelpunt) waar de bootreis naar Hands off, op Klein Bonaire, hem flink zeeziekte maakte. Toch, zo laat hij zien, waren er veel mooie dingen te beleven, zoals  “gevlekte riddervis,  Franse (grijze) keizervis en nog veel en veel meer”. Bovendien kon de duik al snel opgevolgd worden door nog een superduik, waarin hij coral spawning trof. Dit is het uitstoten van geslachtscellen, wat koralen doorgaans eens per jaar en alleen ’s nachts doen zodat de kans dit te zien heel erg klein is. “En dat pas in duik nummer tien” besluit Jose.

Hans

Ook Hans vertelt over het begin van zijn duikervaringen. In augustus 2017 begon hij aan zijn eerste buitenlandse duikreis, een aantal kant- en bootduiken vanaf Lanzarote.  Bezoeken aan de zuidwest kust van het eiland brachten hem naar Flamingo Beach, waar hij trompetvissen, roggen, de Atlantische pijlkrab en meer, rond de stenen zag. En elders ook de engelenhaai, een (ongevaarlijke) grondhaai. Met minstens zoveel aanbeveling spreekt hij ook over het Museo Atlantico, waar een bootduik hem op ongeveer 14 mtr diepte, de kunstwerken van Jason deClaires Taylor liet zien:  een kunstrif van mens en ook fantasie-figuren in allerlei symbolische poses.

Jeltje

Samen met vijf anderen is Jeltje dit najaar in oktober naar Selce in Kroatie aan de Adriatische zee geweest dat ze geestdriftig aanprijst. Je koopt hier eenvoudig een week tot 3 duiken per dag. Gezamenlijk met een eigen busje er heen rijden (16 uur) is gezelliger dan met het vliegtuig, zegt ze, en dat gaat prima met 6 man en een logeerstop in Oostenrijk. Het water heeft een temperatuur van 20 graden en is meestal ook voor open water geschikt. Bovendien kun je hier altijd terecht. De duiken laten onder meer vele naakt­slakjes, octopus,  kamster, slijmvis en pauwkokerworm zien. Duikcentrum Mihuric bevalt erg goed, door haar sterk service-gerichte aanpak.

Rolf

Rolf vertelt over zijn passie grotduiken, in het bijzonder op de Bahama’s. Dat is hier de mooiste plek voor. Maar je moet wel  moeite doen om er te komen. Je zwemt eerst in zoet water totdat je, op een diepte tussen 12-25 mtr, een halocline waaronder het zout wordt. En omdat het onvoorstelbaar helder is, zodat je zover kunt kijken als de horizon (of tot waar je lichtbundel reikt). Ik vind dit eigenlijk leuker dan zomaar visjes.  Maar het is niet altijd gemakkelijk. Het gaat hier om sidemount duiken, dus met meerdere flessen, opzij opgehangen.

Bas
Voor Bas gaat het om scheepsarcheologische verkenningen. Hij vertelt over duiken die hij augustus dit jaar deed op het  konvooi van Duitse schepen dat in 1944 door Engelse Beaufighters tot zinken werd gebracht. Het ligt 7 km boven Schiermonnikoog. De omvang van de schepen en het enthousiasme nodigden uit er maar liefst vier duiken achtereen op te doen. Naast historische zwart-wit foto’s laat Bas sonarbeelden zien en natuurlijk van de  duikactiviteit onder water. Daarnaast zien we ook anemonen en grote scholen vissen zoals steenbolken. “Duiken op wrakken biedt je de mooiste kijk op het leven in de Noordzee”, zegt Bas. En op de zandplaten is het ook prachtig illustreren zijn drone-opnamen.
Hierna vervolgt Bas met een filmpje met van een duik op een zogenoemde “Haker”. Dit is, zo blijkt, een onverwacht midden in de vaargeul, doordat er zand wegspoelde, opgedoken wrak, waar een visser aan vast kwam te zitten. Het bleek een 12 mtr lange tweemaster die al 150 jaar onder het zand heeft gelegen en nog  behoorlijk in tact was. Heel bijzonder en dat maar net boven Groningen.