Een strijd op leven en dood

Afgelopen dinsdag avond besloten Rients Faber en ik maar weer eens naar de Beertsterplas te gaan om een duikje te maken.

Het Veenmeer houdt qua zicht op het moment niet over, dus weer een keer de Beertsterplas proberen kon wat zicht betreft niet veel kwaad. We werden op onze wenken bediend: het was een prachtige warme avond. Toen ik op Rients wachtte bij restaurant In de Stallen, zag ik een Muskusrat zwemmen. De eerste mooie waarneming was daarmee al binnen.

Samen met Rients naar de plas gereden en aan de noordkant geparkeerd. Al snel na ons kwamen 2 andere auto's aanrijden met vissers erin. We hebben afspraken met elkaar gemaakt over wie waar zijn hobby ging beoefenen en hadden daarmee geen last van elkaar.

Boven water was het al genieten; kikkers en ontelbaar veel juffers tussen het riet. Vanaf de kant zag het water er ook niet al te beroerd uit; uit ervaring weten echter helaas dat dat niet alles zegt!

We werden echter niet teleurgesteld. Ook onder water was het, zeker voor Beetsterplas begrippen, goed zicht. Bovenin hing een thermocline tussen het riet, dus daar was het zicht wat minder. Daaronder hadden we zeker 4 meter zicht.

Na een eerste ontmoeting met eens snoek wees Rients me op iets. Het bleek een lange paardenworm (Gordinaanse Knoop) die kronkelend op de bodem lag. Ik had gelukkig mijn macro voorklaplens op het onderwaterhuis met video camera gemonteerd en kon dus filmen. We hebben niet scherp gekeken naar de omgeving waar de worm lag.

Thuis aangekomen bleek de worm tussen de hydra's terecht te zijn gekomen die hem verdoofden en vasthielden. De worm kon dus niet meer voor of achteruit en was ten dode opgeschreven. Tussendoor schuifelde nog een platworm. Je bent dus getuige van een strijd op leven en dood die voor de worm helaas slecht zal aflopen.

Na dit schouwspel zijn we nog tussen het riet naar de zere jonge visjes gaan kijken (onduidelijk wat het was, omdat ze te klein waren om onderscheid te kunnen maken). Daarna nog een snoek met een beschadigde rug. De duik zat erop. Met een voldaan gevoel sloten we af met een kopje koffie bij restaurant "In de stallen". De Beetsterplas is in deze condities zeker voor herhaling vatbaar.

David Wassing