Diepe Duiken

Op 19 november werd de aftrap gegeven voor de eerste Winteravondvertelling van dit seizoen. We hadden daarvoor Sander Evering, voormalig lid van Hydrofiel en voormalig partner van De Tuimelaar, gevraagd iets vertellen over diepe duiken en wat daar zoal bij komt kijken.

Sinds Sander is verhuist naar het midden van het land, is hij gestart met zijn eigen bedrijf: Dive Solutions. Hij heeft geen eigen pand, maar laat zich inhuren door duikcentra om opleidingen te geven. Die opleidingen kunnen gaan over PADI certificaten, duiken met dubbelsets, grotduiken, GUI trainingen etc.

Er waren ruim 20 leden aanwezig en met een enthousiast verteller als Sander werd het een mooie avond.

Eerst werd een definitie gegeven van technisch duiken. Daar ging het bij de diepe duiken met name over. Technische duiken zijn duiken waarbij een directe opstijging niet mogelijk is (door decompressie issues). De reden waarom Sander dit soort duiken maakt is heel helder door hem weergegeven: AVONTUUR!

De eerste duik waarover Sander vertelde was een duik in de Zwarte Zee naar de onderzeebootjager Moskva en de onderzeeër SC-213. Beide wrakken liggen op ruim 35 meter diepte, maar door decompressie duiken te maken kon de bodemtijd aanzienlijk verlengd worden. De Moskva was door de Russen erkend als als zeemansgraf. Er waren ook plechtigheden gehouden met nabestaanden: kransen die op het water gegooid waren etc. Over de SC-213 zijn de Russen tot op heden duister. De naam van de onderzeeër wordt genoemd bij het torpederen van de Struma, een schip met 769 Joodse vluchtelingen op weg naar Palestina. Dit schip werd door geen enkel land aan de Zwarte Zee geaccepteerd. Uiteindelijk hebben de Turken het schip weer versleept naar de Zwarte Zee, waar het door een Russische onderzeeër is getorpedeerd. Op één na alle opvarenden zijn daarbij om het leven gekomen.

Daarnaast doen geruchten de ronde dat de SC-213 wellicht de Moskva wel eens getorpedeerd zou kunnen hebben. Ze wisten namelijk niet van elkaars aanwezigheid. Genoeg redenen voor de Russen om even niet thuis te zijn wat dit betreft.

De volgende duik ging over de exploratie van een grottenstelsel in Frankrijk. Het ging daarbij over een expeditie zowel onder als boven water. Boven water betekende dan glibberen en klauteren over vette gladde klei door nauwe openingen. Dit kan alleen met sidemounts (tanks die naast je hangen en niet op je rug). De totale duur van de duik van 13 uur. Een strakke planning met voldoende flessen was hierbij natuurlijk essentieel.

Daarna vertelde Sander over een oude leisteen mijn in Duitsland, waarin hij had gedoken met Rene Lipmann, hoofdredacteur van Duiken. Rene deed het fotowerk; Sander zorgde voor de planning en uitrusting. De historie van deze mijn lijkt op de historie van de Kreidesee in Hemmoor: een mijn die niet meer rendabel is waarvan de pompen die het grondwater laag houden stopgezet worden. Vervolgens loopt de mijn vol en heb je een vaak heldere en diepte duikplas. Deze duik was een combinatie van wrakduiken en grotduiken. Er waren vele obstakels (wagonnetjes, draden etc.). Rene heeft foto's gemaakt met vele slave flitsers. Het resultaat was verbluffend. Prachtige achtergronden die bijgelicht waren met een duiker (ook belicht) op de voorgrond. Het was echter pas op de derde duik gelukt om het allemaal te laten werken.

Daarna vertelde Sander nog over een aantal duiken in Noordwegen (Dornier watervliegtuig) en Frankrijk (Bristol Beaufighter) om vervolgens te eindigen met een duik als projectteam met een aantal duikers in Italië op het wrak van de Guizeppe Dezza, een mijnenveger die op een mijn liep en in tweeën brak. Het Nederlandse team met o.a. Sander en Rene hadden een Engelse duiker die software had ontwikkeld waarmee redelijk snel een 3d afbeelding van het wrak met behulp van al het foto materiaal gemaakt kon worden, aan het team toegevoegd. Het resultaat is verbluffend (zie Duiken nr 8 voor de foto's).

Zo werd de avond afgesloten met opnieuw spectaculaire beelden. De nazit liep door tot tegen 11 uur, een duidelijk teken dat het verhaal in de smaak is gevallen.

Hoewel ik meer van de visjes en de natuur in het water houdt en dit soort duiken me wat te ver gaan, sprak het avontuur erin me erg aan.

David Wassing