Dagje duiken in de Toolenburgerplas en de Blijkpolderplas

Zondag 11 mei. Ondanks het erg goede zicht in het Veenmeer heeft David voor deze dag een duiktrip georganiseerd naar de Toolenburgerplas en de Blijkpolder plas. Na het verzamelen bij de P+R bij Hoogkerk zijn we met zijn vijfen, Gesiena, Arjan, David, Jelte en mijzelf richting de randstad gereden.

Na ongeveer twee uur rijden kwamen we aan bij onze eerste duikplas: de Toolenburgerplas.
De Toolenburgerplas schijnt een plas te zijn die erg helder zou moeten zijn met een overvloed aan leven. Daarnaast schijnt het erg visrijk te zijn en naast grote snoeken en karpers, zouden er ook enorme meervallen te zitten.

Na het vormen van de buddyparen, Gesiena/ Jelte en Arjan/ David/ Jose zijn we het water ingegaan op zoek naar de meervallen. David had de camera klaarstaan om ze vast te leggen. Het zicht onder water was inderdaad goed en wat bovendien opviel was de vele vegetatie op de bodem waar vele voorntjes tussen zaten. Een grote baars gezien vrijwel direct na het afdalen en daarnaast zagen we een paar grote snoeken. De watertemperatuur was ongeveer 20 graden Celsius en op diepte was het niet veel kouder. We konden zonder handschoenen duiken.

Na een duiktijd van dik een uur zijn we richting de auto’s gegaan en hebben wat versnaperingen genomen. Vervolgens hebben we ons omgekleed om naar Haarlem te rijden waar David een adres had geregeld waar we onze flessen weer konden vullen. Dit was bij duikvereniging OVS in Haarlem, waar een instructeur tegen een geringe betaling onze flessen vulde met de compressor van de vereniging.

Na het vullen van de flessen zijn we weer in de auto gestapt en richting de Blijkpolderplas gereden. Aangekomen bij de de plas hebben we eerste onderzocht wat de beste instap zou zijn aangezien we twee mogelijkheden hadden. Of ver lopen, ergens tussen de 100-200 m en makkelijk instappen via een trap, of 25 m lopen en instappen via het gras waarbij de instap een redelijke verhoging had. Gesiena/ Jelte kozen voor de eerste optie en wij voor de tweede.

Ook deze plas staat bekend om zijn helderheid, en zijn onderwaterleven. Wat mij opviel nadat we gingen afdalen was dat de plas helder is maar dat het door de donkere bodem structuur ook het water een donkere perceptie gaf. We zagen meteen (relatief) meerdere grote zoetwaterkreeftjes, mosselwandjes tegen grote stukken rotsachtige structuren. Ik denk dat dit klei zou kunnen zijn. En tenslotte zagen we een paar echt grote snoeken voor ons opduiken. Groter dan die we eerder die ochtend hadden gespot in de Toolenburgerplas.
Ook hier was de watertemperatuur zeer comfortabel om zonder handschoenen te duiken.

Na deze twee hele mooie duiken, die we zeker nog een keer moeten herhalen, hebben we nog wat gedronken en kwam Arjan met het voorstel om te gaan eten bij een restaurant met een top 10 terras in Nederland. En laat die nou toevallig op de route liggen richten het Noorden. We hebben gegeten op het terras van restaurant Flantuas in Lelystad waarbij we uitzicht hadden op aankomende helikopterpiloten die het landen aan het oefen waren.
Kortom het was weer een hele mooie duikdag.

José Coco Martin