Nieuwjaarsduik 2017

Op zondag 8 januari hielden we onze nieuwjaarsduik om 2 uur 's middags in het Veenmeer in Tynaarlo. De omstandigheden waren prima; (helaas) geen ijsduik,  alleen nog een beetje aangereden sneeuw van de afgelopen dagen op de parkeerplaats. We konden parkeren bij het restaurant. Het duikcentrum uit Sappemeer had daar geen activiteiten, dus de weg was vrij voor ons.

De opkomst was goed, mede omdat bekend was geworden dat Annemieke voor de catering zorgde. Er waren in totaal 8 duikende leden, maar aangetrokken door de lekkere hapjes en het warme drinken, waren er ook 6 niet duikend leden aanwezig. Een van de duikers, Liesbeth, dook zelfs in een natpak!

De buddy indeling was snel gemaakt. Na een waarschuwing van Arjan dat het zicht nog steeds niet goed was, doken Rients en ik het water in op weg naar de put. Onder de 6 meter bleek het zicht mee te vallen en naarmate we dieper kwamen, werd het eigenlijk niet veel slechter.  De laatste paar meters, tussen de 15 en 17,5 meter waren wat minder, maar daar boven was het zicht eigenlijk best in orde. En was er wat te zien? Jazeker; een aantal jonge snoeken (de overblijvers van het enorme aantal dat afgelopen jaar in het Veenmeer het leven zag), veel los wandelende Turkse rivierkreeften, baarzen, blankvoorns en wat bryozoa. De watertemperatuur was zowel op diepte als aan de oppervlakte 4 graden. Al met al best een leuke winterduik dus.

Na ongeveer 40 minuten kwamen we weer boven water. Snel de spullen uit gedaan en op naar de tafel waar Annemieke de warme chocolademelk en de mosterdsoep met spekjes had uitgestald. We werden weer helemaal warm van de soep en het drinken. Het begin van weer een nieuw jaar met vele mooie duiken!

David Wassing