Dagje duiken in midden Nederland

Woensdag 8 mei. Albert Jan, Janwillem, Arjan en ik hebben besloten het eens wat verder op te zoeken. Hoewel de condities in het Veenmeer niet erg goed zijn, blijft het qua leven een mooie plas, maar het is best leuk om eens ergens anders te gaan duiken.

Na overleg besloten we de eerste duik te maken in De Groene Heuvels bij Ewijk (Gelderland, ten westen van Nijmegen) en daarna naar De Beldert bij Zoelen te gaan (in de buurt van Tiel), waar we ook konden vullen.

Zo gezegd zo gedaan. Janwillem had een adresje in de buurt om te overnachten; Albert Jan zocht na een dagje werken in Den Haag een hotelletje in de buurt op en Arjan en ik vertrokken om half negen ’s ochtend bij Van Der Valk in Assen. We hadden afgesproken om elkaar tussen 10 en 10.30 bij De Groene Heuvels te ontmoeten en ondanks de files op de A50 bij Arnhem, waren we allemaal om 10.15 bij het strandje aan De Groene Heuvels.

De verwachtte regen bleef gelukkig uit en we konden ons, na een eerste oriëntatie, droog omkleden. Via het strandje het heldere water in. Arjan en ik hadden besloten een oostelijke route te gaan volgen en via het dieper water terug te keren naar de instap. We hadden op in de Duikersgids gelezen dat er verschillende kooiconstructies waren waar vaak vis bij zat.

Onder water bleef het zicht goed; er waren lijnen uitgezet die de diverse objecten met elkaar verbonden. De temperatuur van het water viel voor deze tijd van het jaar nog tegen; aan de oppervlakte hield het met 13 graden op. Op diepte was het slechts 6 graden!

Bij een baksteen troffen we een baars aan waar heel weinig leven in zat. Janwillem kwam tijdens zijn duik karpers tegen. Gezien de vele baarzeneieren die we aantroffen, moet het als de temperatuur wat hoger is een hele visrijke plas zijn. Nu troffen we niet veel leven aan.

Onder de wrakjes was wat vis; op diepte waren veel muggenlarven en watervlooien, maar dat was het dan ook. Toch, gezien de eieren en de waargenomen karpers, een plaats om terug te komen als het water wat warmer is.

Na de duik spetterde het licht. Het restaurant was niet open, maar en stond een prima lounge set onder een afdakje waar we gebruik van konden maken. Met de meegebrachte thermosflessen konden we een heerlijk kopje koffie drinken en wat op temperatuur komen. Daarna een paar broodjes gegeten en vervolgens op weg naar De Beldert.

We wisten dat het vulstation pas om 14:00 uur open was; toen we om 13:30 uur aan kwamen liep de eigenaar net naar buiten en gaf ons aan dat we droog (het regende inmiddels behoorlijk) konden staan onder een overkapping met picknicktafels. Een half uurtje later was hij terug en werden de flessen gevuld.

Ook deze duikstek zag er veelbelovend uit. Er was een prima instap en het water leek helder. Omgekleed en te water. Arjan en ik hadden afgesproken de linker route (westelijk) te volgen. Volgens Albert Jan zou dit uiteindelijk terecht komen bij de cockpit van de Boeing 707.

Links zagen we bijna meteen een platform op ongeveer 2 meter diepte. Daaronder was enorm veel aasgarnaal te vinden. Verder de plas in via wat wrakjes naar uiteindelijk een mooi kajuitbootje. Van daaruit dacht Albert Jan de route te kennen, maar later bleek dat we precies de verkeerde kant op gingen om bij de cockpit te komen. Ook hier viel het onderwaterleven nog wat tegen. Veel larven, enkele Amerikaanse Rivierkreeften en op afstand een enorme steur van ruim 1,5 meter! Met een zicht van ruim 8 meter was er goed te duiken en met een wat hogere watertemperatuur zal ook deze plas zeer de moeite waard zijn. De luxe om dan niet in het weekend te hoeven duiken, maakt het wel veel leuker. In het weekend zal het hier erg druk zijn.

Na de twee duiken nog een hapje gegeten in Tiel en daarna richting het noorden na een mooie dag op onbekende stekken.

David

2 berichten

Geen commentaar mogelijk.