Onze Duiklocaties

Om je in te schrijven voor een van de onderstaande buitenduiken ga je naar de duik&reis agenda.

Buitenduikrooster

Tot enkele jaren geleden, in het pre mobiele tijdperk, werd gedurende het duikseizoen ieder weekend een buitenduik georganiseerd naar verschillende locaties. Onder leiding van een ervaren duikleider konden zo nieuwe leden duikstekken en de andere leden van de vereniging ontdekken. Het vinden van een duikbuddy was daardoor niet lastig en de ervaring van de duikers met de desbetreffende duikstek kon gedeeld worden met de nieuwkomers.Toen kwamen Facebook en WhatsApp en veranderde de manier van communiceren. Veel duikafspraken werden gemaakt via deze media. Erg handig maar minder gecoördineerd en gestructureerd. Dit heeft natuurlijk z’n voordelen maar ook z’n nadelen. Daarom gaan we anders dan voorgaande jaren, waarin we alle duiken via WhatsApp hebben afgesproken, vanaf nu eens per maand een speciale buitenduik plannen. We gaan dan wat verder uit de buurt duiken, om ook eens in totaal ander water te zien wat daar te belevenis.

WhatsApp-groep “Hydrofiel Buitenduiken”

De WhatsApp-groep “Hydrofiel Buitenduiken” blijft actief en is, net als voorgaande jaren bedoeld om andere leden op te roepen met een buitenduik mee te gaan. Het gaat dan veelal om locaties niet ver van Groningen zoals:Ruinerwold, Ellertshaar, Hardegarijp, Put van Joure, Schellerplas*, Piccardthofplas* en ’t Veemeer. Ook deze duiklocaties mogen natuurlijk ook verder uit de buurt zijn, hoewel de ervaring leert dat de meeste oproepen zich beperken tot duikjes in de buurt. Ben je lid van Hydrofiel, maar nog geen lid van deze WhatsApp-groep, vraag dan via buitenduiken@hydrofielduiken.nl of je aan de groep kan worden toegevoegd.

*Voor deze duikstekken is vooraf toestemming van de beheerder vereist.

Speciale buitenduiken

Dit duikseizoen (2019) zijn de volgende speciale buitenduiken gepland.

Sepia-weekend

Dit vindt plaats van zondag 26 mei tot maandag 27 mei. We overnachten in De Witte Boulevard in Renesse. Kosten worden geschat op ongeveer € 35 per persoon exclusief maaltijden. Opgave tot uiterlijk 12 mei.

Dagje Duitsland

Op zondag 16 juni reizen we vanaf de P&R parkeerplaats in Haren, waar we om 8:30 uur verzamelen, af naar het Speicherbecken bij Geeste. Daar maken we 2 duiken. Tussen de duiken door eten we wat (zelf meenemen). We kunnen daar onzer flessen vullen. Na afloop van de duik eten we een hapje in Gasthof Deichkrone, aan het Speicherbecken. Dit laatste is uiteraard niet verplicht, maar wel erg gezellig. Deze duiken zijn geschikt voor ieder niveau.Aanmelden kan tot zondag 9 juni.

​Zeelandweekend

Het Zeeland weekend wordt gehouden van vrijdag 28 juni tot maandag 1 juli.Zie info op de website. Geschikt voor ieder niveau. Voor duiken in de Oosterschelde moet je een stromingsduik-specialty hebben.

Toolenburger Plas/Haarlemmerbos meer

Op zondag 11 augustus verzamelen we om 8:30 uur bij de P&R parkeerplaats in Haren en reizen we af naar Hoofddorp (Toolenburger Plas). Daar maken we onze eerste duik. We lunchen daarna (zelf meenemen, waarna we naar het Haarlemmerbos meer gaan. Beide plassen zijn de moeite waard. In Toolenburg zitten snoeken, snoekbaarzen, karpers en meervallen.In het Haarlemmerbosmeer zitten snoeken en karpers.We proberen nog uit te zoeken waar we tussen de duiken door lucht kunnen vullen. Aanmelding tot uiterlijk zondag 4 augustus.

Bootduiken Vinkeveen

Op zondag 15 september verzamelen we om 8:30 uur bij de P&R parkeerplaats in Haren. Vanuit daar vertrekken we naar Vinkeveen, waar we een boot gereserveerd hebben voor de vereniging. Er kunnen maximaal 12 personen mee. Kosten zijn € 22,50 voor 2 duiken inclusief het vullen van de fles tussen de duiken. Als we een lunch willen laten verzorgen kost dat €7,50 extra. Aanmelden tot uiterlijk 4 mei.

Knakworstduik

Op zondag 20 oktober hebben we de knakworstduik, de afsluiting van het duikseizoen voor degenen die alleen in de zomermaanden duiken. Annemieke verzorgt de catering! Ook niet duikers zijn uiteraard welkom. Locatie: strandje Veenmeer om 10:00 uur.

Winterweekend Zeeland

Traditiegetrouw gaan we weer voor de Kerst naar Zeeland. Normaal gesproken hebben we dan omstandigheden met erg goed zicht in met name het Grevelingenmeer. We houden het weekend van vrijdag 13 december tot zondag 15 december en overnachten in De Witte Boulevard in Renesse.Kosten voor de overnachtingen ongeveer € 25 per nacht. Daar komen nog kosten voor de maaltijden bij. Opgave voor dit weekend uiterlijk op zaterdag 30 november.

Naast bovengenoemde duikstekken, wordt ook de Kreidesee in Hemmoor regelmatig aangedaan door een groepje Hydrofielers. Genoeg afwisselende duikstekken die de moeite waard zijn dus! De duiken zijn in principe alleen toegankelijk voor leden van Hydrofiel. Wil je als niet-Hydrofieler deelnemen, neem dan contact op met de buitenduik commissie via buitenduiken@hydrofielduiken.nl​.

Let op: voor alle evenementen waaraan (reserverings) kosten zijn verbonden geldt dat als je je opgeeft, dat je deze kosten ook moet voldoen. Dit geldt voor het Sepia-weekend, voor het Zeelandweekend, voor de bootduiken in Vinkeveen en voor het Winterweekend Zeeland.

In de Piccardhofplas mag alleen met toestemming van Natuurmonumenten gedoken worden. Vanaf 1 april tot 1 november mag dat elke zondagavond om 19.30 uur, Vanaf 1 november tot 1 april mag het slechts eens in de 2 weken. De data waarop gedoken mag worden staan in de agenda.

Aanmelding kan door de link hieronder te volgen naar naar het inschrijfformulier voor de eerstvolgende duik,

Geen evenementen

De Piccardthofplas is van oudsher een water van de SuikerUnie te Groningen geweest. De plas werd gebruikt voor koelwater. Het water in nu in de handen van Natuurmonumenten gekomen en daarmee een natuurgebied. In deze plas mag dus niet zomaar gedoken worden.

Natuurmonumenten staat beperkt duiken in de Piccardthofplas toe mits het bijdraagt aan onderzoek en/of beheer van de plas. Van duikers wordt verwacht dat ze hun observaties en waarnemingen delen met de Piccardthofplas coördinator. Duikers dienen ervaren te zijn; opleidingsduiken zijn hier niet toegestaan.

Er mag in de warme helft van het jaar (1 april – 1 november) één duik per week gemaakt worden en in de koude helft van het jaar (1 november – 1 april) mag slechts één duik per twee weken. Het maximum aantal duikers per keer is 6.
Indien Natuurmonumenten constateert dat er gedoken wordt zonder vooraanmelding via Hydrofiel, zal er door of namens Natuurmonumenten opgetreden worden.

De duiken zijn toegankelijk voor leden van Hydrofiel en van andere duikverenigingen, op volgorde van aanmelding vooraf bij de Piccardthofplas coördinator.

Het Veenmeer in Tynaarlo is ideaal voor een duik op een doordeweekse dag of in het weekend. De duikplas ligt zo’n 15 km onder Groningen en is speciaal ingericht voor duikers.

Het onderwaterleven in het Veenmeer is divers, zo zijn er o.a. palingen, snoeken, spiegelkarpers en baarzen te vinden, ook de Turkse rivierkreeftjes in de kreeftenwand zijn de moeite waard tijdens een duik.

Er zijn verschillende objecten afgezonken die een duik extra leuk kunnen maken. Zo liggen er verschillende wrakjes van boten, een autowrak, een caravan en zelfs een deltavlieger! Daarnaast zijn er nog vele andere (kleinere) objecten die je als duiker zelf kunt gaan ontdekken. Het diepste punt van de plas is 18 meter en het zicht is doorgaans zo’n 2 tot 5 meter.

Om toegang te verkrijgen tot deze duikstek betaal je €3,00 bij de receptie om het terrein op de mogen met de auto. Het is ook mogelijk om een jaarabonnement te nemen, deze kost €27,50 en is geldig tot 1 januari van het volgende kalenderjaar, hiervoor is wel een pasfoto vereist. Daarnaast is er een vulautomaat (lucht) die 24/7 gebruikt kan worden, d.m.v. €0,50 muntjes is het mogelijk om de fles (bij) te vullen.

Gezien de gunstige ligging van het Veenmeer en de mooie onderwaterwereld en diverse objecten is het dan ook niet raar dat hier vaak duikers van Hydrofiel te vinden zijn. Jaarlijks wordt de Nieuwjaarsduik, de snertduik en de knakworstenduik hier georganiseerd. Ook spreken leden vaak onderling af om er, bijvoorbeeld in het weekend, er leuke duiken te maken.

Zeeland is het onderwaterparadijs van Nederland. Vandaar dat er ook jaarlijks een duikweekend georganiseerd wordt, om daar met leden van Hydrofiel mooie duiken in het Grevelingenmeer en/of de Oosterschelde te maken.

Naast het georganiseerde Zeelandweekend worden er ook weekenden onderling georganiseerd. Onder andere tijdens de paringsperiode van de Sepia (Zeekat, Sepia officinalis) en in de winterperiode wanneer het zicht onderwater fenomenaal is, zijn duikers van Hydrofiel in Zeeland te vinden.

Heb je nog geen of weinig ervaring met het duiken in Nederland of in Zeeland, geen probleem er zijn genoeg duiklocaties waar je met een Open Water brevet kunt gaan duiken. Er zijn ook altijd behulpzame en ervaren leden die uitleg willen geven over de duikstek en de rol van buddy op zich willen nemen.