Buitenduiken

Duikrooster

Eens per maand plannen we een speciale buitenduik. We gaan dan wat verder uit de buurt duiken, om ook eens in totaal ander water te zien wat daar te beleven is.

jul
19
zo
Duik Piccardhofplas: let op, aanmelden uiterlijk woensdag voor de duik op zondag via de website
jul 19 @ 19:00 – 20:00

Duiken in de Piccardhofplas is bijzonder, omdat de plas in de bovenste laag veel leven bevat en in de onderste laag brak is  De plas is eigendom van Natuurmonumenten en er mag alleen gedoken worden als je aangemeld bent. Dat moet op de woensdag voorafgaand aan de zondagse duik. Er mag alleen op zondag op de aangegeven tijd gedoken worden.

Aanmelden kan via de website (onder Activiteiten/buitenduiken/Piccardhofplas).

jul
26
zo
Dagje Bronsbergenmeer Noord (Gat van Roelofs) en Bussloo @ Duikstek Bussloo
jul 26 hele dag

Op deze dag worden twee locaties aangedaan. Het Bronbergermeer bij Zutphen en het Gat van Bussloo.

Inschrijven kan via deze link

Duik Piccardhofplas: let op, aanmelden uiterlijk woensdag voor de duik op zondag via de website
jul 26 @ 19:00 – 20:00

Duiken in de Piccardhofplas is bijzonder, omdat de plas in de bovenste laag veel leven bevat en in de onderste laag brak is  De plas is eigendom van Natuurmonumenten en er mag alleen gedoken worden als je aangemeld bent. Dat moet op de woensdag voorafgaand aan de zondagse duik. Er mag alleen op zondag op de aangegeven tijd gedoken worden.

Aanmelden kan via de website (onder Activiteiten/buitenduiken/Piccardhofplas).

Om je in te schrijven voor een van de bovenstaande buitenduiken ga je naar de duik&reis agenda.

Tot enkele jaren geleden, in het pre mobiele tijdperk, werd gedurende het duikseizoen ieder weekend een buitenduik georganiseerd naar verschillende locaties. Onder leiding van een ervaren duikleider konden zo nieuwe leden duikstekken en de andere leden van de vereniging ontdekken. Het vinden van een duikbuddy was daardoor niet lastig en de ervaring van de duikers met de desbetreffende duikstek kon gedeeld worden met de nieuwkomers.Toen kwamen Facebook en WhatsApp en veranderde de manier van communiceren. Veel duikafspraken werden gemaakt via deze media. Erg handig maar minder gecoördineerd en gestructureerd. Dit had natuurlijk z’n voordelen maar ook z’n nadelen. Met het maandelijks buitenduikrooster proberen we daarin een evenwicht te vinden.

WhatsApp-groep “Hydrofiel Buitenduiken”

De WhatsApp-groep “Hydrofiel Buitenduiken” blijft actief en is, net als voorgaande jaren bedoeld om andere leden op te roepen met een buitenduik mee te gaan. Het gaat dan veelal om locaties niet ver van Groningen zoals:Ruinerwold, Ellertshaar, Hardegarijp, Put van Joure, Schellerplas*, Piccardthofplas* en ’t Veemeer. Ook deze duiklocaties mogen natuurlijk ook verder uit de buurt zijn, hoewel de ervaring leert dat de meeste oproepen zich beperken tot duikjes in de buurt. Ben je lid van Hydrofiel, maar nog geen lid van deze WhatsApp-groep, vraag dan via buitenduiken@hydrofielduiken.nl of je aan de groep kan worden toegevoegd.

*Voor deze duikstekken is vooraf toestemming van de beheerder vereist.

Jaarlijks Terugkerende clubduiken
SNERTDUIK
Om het nieuwe duikseizoen in te luiden en de winter af te sluiten wordt grijpen we nog eens de kans om een kop snert te nuttigen. De liefhebbers kunnen daarnaast een duik nemen in het nog frisse Veenmeer.
Sepia-weekend

Zowel de sepia’s als Hydrofielers zoeken ieder jaar rond de maand mei hun vertier in de Oosterschelde. Gedurende dit weekend overnachten we in De Witte Boulevard in Renesse.

Zeelandweekend

Het officiele clubweekend wordt ieder jaar in Zeeland gehouden, voor de zomervakantie. Dit weekend is geschikt voor ieder niveau.

Knakworstduik

De knakworstduik geldt voor velen als afsluiting van het duikseizoen. Ook niet duikers zijn uiteraard welkom voor een gezellige babbel met clubgenoten.

Winterweekend Zeeland

Voor degene die het duikseizoen nog niet wil afsluiten organiseren we traditiegetrouw voor de Kerst een laatste duikweekend in Zeeland. Normaal gesproken hebben we dan omstandigheden met erg goed zicht in met name het Grevelingenmeer.

In de Piccardhofplas mag alleen met toestemming van Natuurmonumenten gedoken worden. Vanaf 1 april tot 1 november mag dat elke zondagavond om 19.30 uur, Vanaf 1 november tot 1 april mag het slechts eens in de 2 weken. De data waarop gedoken mag worden staan in de agenda. Aanmelding kan door de link hieronder te volgen naar naar het inschrijfformulier voor de eerstvolgende duik,
Event Van Tot Plaats Prijs Inschrijving geopend tot
Piccardthofplas juli 19, 2020 juli 19, 2020 Groningen juli 17, 2020 19:00
De Piccardthofplas is van oudsher een water van de SuikerUnie te Groningen geweest. De plas werd gebruikt voor koelwater. Het water in nu in de handen van Natuurmonumenten gekomen en daarmee een natuurgebied. In deze plas mag dus niet zomaar gedoken worden. Natuurmonumenten staat beperkt duiken in de Piccardthofplas toe mits het bijdraagt aan onderzoek en/of beheer van de plas. Van duikers wordt verwacht dat ze hun observaties en waarnemingen delen met de Piccardthofplas coördinator. Duikers dienen ervaren te zijn; opleidingsduiken zijn hier niet toegestaan. Er mag in de warme helft van het jaar (1 april – 1 november) één duik per week gemaakt worden en in de koude helft van het jaar (1 november – 1 april) mag slechts één duik per twee weken. Het maximum aantal duikers per keer is 6. Indien Natuurmonumenten constateert dat er gedoken wordt zonder vooraanmelding via Hydrofiel, zal er door of namens Natuurmonumenten opgetreden worden. De duiken zijn toegankelijk voor leden van Hydrofiel en van andere duikverenigingen, op volgorde van aanmelding vooraf bij de Piccardthofplas coördinator.

Het Veenmeer in Tynaarlo is ideaal voor een duik op een doordeweekse dag of in het weekend. De duikplas ligt zo’n 15 km onder Groningen en is speciaal ingericht voor duikers.

Het onderwaterleven in het Veenmeer is divers, zo zijn er o.a. palingen, snoeken, spiegelkarpers en baarzen te vinden, ook de Turkse rivierkreeftjes in de kreeftenwand zijn de moeite waard tijdens een duik.

Er zijn verschillende objecten afgezonken die een duik extra leuk kunnen maken. Zo liggen er verschillende wrakjes van boten, een autowrak, een caravan en zelfs een deltavlieger! Daarnaast zijn er nog vele andere (kleinere) objecten die je als duiker zelf kunt gaan ontdekken. Het diepste punt van de plas is 18 meter en het zicht is doorgaans zo’n 2 tot 5 meter.

Om toegang te verkrijgen tot deze duikstek betaal je €3,00 bij de receptie om het terrein op de mogen met de auto. Het is ook mogelijk om een jaarabonnement te nemen, deze kost €27,50 en is geldig tot 1 januari van het volgende kalenderjaar, hiervoor is wel een pasfoto vereist. Daarnaast is er een vulautomaat (lucht) die 24/7 gebruikt kan worden, d.m.v. €0,50 muntjes is het mogelijk om de fles (bij) te vullen.

Gezien de gunstige ligging van het Veenmeer en de mooie onderwaterwereld en diverse objecten is het dan ook niet raar dat hier vaak duikers van Hydrofiel te vinden zijn. Jaarlijks wordt de Nieuwjaarsduik, de snertduik en de knakworstenduik hier georganiseerd. Ook spreken leden vaak onderling af om er, bijvoorbeeld in het weekend, er leuke duiken te maken.

Zeeland is het onderwaterparadijs van Nederland. Vandaar dat er ook jaarlijks een duikweekend georganiseerd wordt, om daar met leden van Hydrofiel mooie duiken in het Grevelingenmeer en/of de Oosterschelde te maken.

Naast het georganiseerde Zeelandweekend worden er ook weekenden onderling georganiseerd. Onder andere tijdens de paringsperiode van de Sepia (Zeekat, Sepia officinalis) en in de winterperiode wanneer het zicht onderwater fenomenaal is, zijn duikers van Hydrofiel in Zeeland te vinden.

Heb je nog geen of weinig ervaring met het duiken in Nederland of in Zeeland, geen probleem er zijn genoeg duiklocaties waar je met een Open Water brevet kunt gaan duiken. Er zijn ook altijd behulpzame en ervaren leden die uitleg willen geven over de duikstek en de rol van buddy op zich willen nemen.

Naast bovengenoemde duikstekken, wordt ook de Kreidesee in Hemmoor regelmatig aangedaan door een groepje Hydrofielers. Genoeg afwisselende duikstekken die de moeite waard zijn dus! De duiken zijn in principe alleen toegankelijk voor leden van Hydrofiel. Wil je als niet-Hydrofieler deelnemen, neem dan contact op met de buitenduik commissie via buitenduiken@hydrofielduiken.nl.