Onze Duiklocaties

Over

Hydrofiel maakt gedurende het seizoen buitenduiken op verschillende locaties. Onder leiding van een duikleider (in bezit van rescue brevet en eventueel oxygen provider brevet) kun je nieuwe duikstekken ontdekken of op bekende plaatsen een duik maken. Het vinden van een buddy is dus niet lastig en de ervaring van de duikers met de desbetreffende duikstek kan gedeeld worden met nieuwkomers.

De volgende locaties doen zich geregeld aan voor een buitenduik:

  • Ruinerwold
  • Ellertshaar
  • Hardegarijp
  • Put van Joure
  • Piepertkolk te Zwartsluis
  • Vinkeveenseplassen
  • Gat van Hulsebos*
  • Schellerplas*
  • Piccardthofplas*
  • Veenmeer

* Voor deze duikstekken is vooraf toestemming van de beheerder vereist.

Naast bovengenoemde duikstekken, wordt ook de Kreidesee in Hemmoor regelmatig aangedaan door een groepje Hydrofielers. Genoeg afwisselende duikstekken die de moeite waard zijn dus!

De duiken zijn in principe alleen toegankelijk voor leden van Hydrofiel. Wil je als niet-Hydrofieler deelnemen, neem dan contact op met de buitenduikcommissie.

LET OP: de duikleider en de deelnemers kunnen op de verzamelplek besluiten naar een andere locatie te gaan, omdat bijvoorbeeld het zicht slecht is op de geplande duikstek.
Neem daarom, als je direct naar de duikstek wilt gaan, vooraf contact op met de duikleider.

de Piccardthof

In de Piccardhofplas mag alleen met toestemming van Natuurmonumenten gedoken worden. Vanaf 1 april tot 1 november mag dat elke zondagavond om 19.30 uur, Vanaf 1 november tot 1 april mag het slechts eens in de 2 weken. De data waarop gedoken mag worden staan in de agenda.

Aanmelding uiterlijk om 12 uur op de woensdag voorafgaande aan de zondag waarop gedoken wordt. Aanmelding kan door een mail te sturen naar: dwassing@hccnet.nl

 

De Piccardthofplas is van oudsher een water van de SuikerUnie te Groningen geweest. De plas werd gebruikt voor koelwater. Het water in nu in de handen van Natuurmonumenten gekomen en daarmee een natuurgebied. In deze plas mag dus niet zomaar gedoken worden.

Natuurmonumenten staat beperkt duiken in de Piccardthofplas toe mits het bijdraagt aan onderzoek en/of beheer van de plas. Van duikers wordt verwacht dat ze hun observaties en waarnemingen delen met de Piccardthofplas coördinator. Duikers dienen ervaren te zijn; opleidingsduiken zijn hier niet toegestaan.

Er mag in de warme helft van het jaar (1 april – 1 november) één duik per week gemaakt worden en in de koude helft van het jaar (1 november – 1 april) mag slechts één duik per twee weken. Het maximum aantal duikers per keer is 6.
Indien Natuurmonumenten constateert dat er gedoken wordt zonder vooraanmelding via Hydrofiel, zal er door of namens Natuurmonumenten opgetreden worden.

De duiken zijn toegankelijk voor leden van Hydrofiel en van andere duikverenigingen, op volgorde van aanmelding vooraf bij de Piccardthofplas coördinator.
Aanmeldingen minder dan 24 uur voor de duik worden niet geaccepteerd, aangezien de dag voor elke duik opgave aan Natuurmonumenten gedaan moet worden wie er komt duiken.

't Veenmeer

Het Veenmeer in Tynaarlo is ideaal voor een duik op een doordeweekse dag of in het weekend. De duikplas ligt zo’n 15 km onder Groningen en is speciaal ingericht voor duikers.

Het onderwaterleven in het Veenmeer is divers, zo zijn er o.a. palingen, snoeken, spiegelkarpers en baarzen te vinden, ook de Turkse rivierkreeftjes in de kreeftenwand zijn de moeite waard tijdens een duik.

Er zijn verschillende objecten afgezonken die een duik extra leuk kunnen maken. Zo liggen er verschillende wrakjes van boten, een autowrak, een caravan en zelfs een deltavlieger! Daarnaast zijn er nog vele andere (kleinere) objecten die je als duiker zelf kunt gaan ontdekken. Het diepste punt van de plas is 18 meter en het zicht is doorgaans zo’n 2 tot 5 meter.

Om toegang te verkrijgen tot deze duikstek betaal je €3,00 bij de receptie om het terrein op de mogen met de auto. Het is ook mogelijk om een jaarabonnement te nemen, deze kost €27,50 en is geldig tot 1 januari van het volgende kalenderjaar, hiervoor is wel een pasfoto vereist. Daarnaast is er een vulautomaat (lucht) die 24/7 gebruikt kan worden, d.m.v. €0,50 muntjes is het mogelijk om de fles (bij) te vullen.

Gezien de gunstige ligging van het Veenmeer en de mooie onderwaterwereld en diverse objecten is het dan ook niet raar dat hier vaak duikers van Hydrofiel te vinden zijn. Jaarlijks wordt de Nieuwjaarsduik, de snertduik en de knakworstenduik hier georganiseerd. Ook spreken leden vaak onderling af om er, bijvoorbeeld in het weekend, er leuke duiken te maken.

Zeeland

Zeeland is het onderwaterparadijs van Nederland. Vandaar dat er ook jaarlijks een duikweekend georganiseerd wordt, om daar met leden van Hydrofiel mooie duiken in het Grevelingenmeer en/of de Oosterschelde te maken.

Naast het georganiseerde Zeelandweekend worden er ook weekenden onderling georganiseerd. Onder andere tijdens de paringsperiode van de Sepia (Zeekat, Sepia officinalis) en in de winterperiode wanneer het zicht onderwater fenomenaal is, zijn duikers van Hydrofiel in Zeeland te vinden.

Heb je nog geen of weinig ervaring met het duiken in Nederland of in Zeeland, geen probleem er zijn genoeg duiklocaties waar je met een Open Water brevet kunt gaan duiken. Er zijn ook altijd behulpzame en ervaren leden die uitleg willen geven over de duikstek en de rol van buddy op zich willen nemen.

Meer informatie vind je in de agenda op de datum 23 juni 2017.